CNN-korrespondent Christiane Amanpour er en av dem som protesterer mot Nobel-pris til Peter Handke.
CNN-korrespondent Christiane Amanpour er en av dem som protesterer mot Nobel-pris til Peter Handke.

Krigsreportere protesterer mot Nobel-pris til Handke

– Jeg var der.

Publisert Sist oppdatert

Flere journalister som dekket krigen i Bosnia på 90-tallet, protesterer mot at forfatteren Peter Handke i dag mottar Nobelprisen i litteratur under en seremoni i Stockholm.

– Jeg var der. Vi vet alle hvem som var skyldige, skriver CNN-profilen Christiane Amanpour på Twitter.

Protestene sprer seg nå i sosiale medier, ikke minst Twitter, med hashtaggene #BosniaWarJournalists og #BosnianWarReporters, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

– Dette var det jeg så i Bosnia: massevoldtekter, etnisk rensning, folkemord. Handke er en folkemordfornekter, skriver Janine di Giovanni, tidligere krigskorrespondent i Bosnia.

Den svenske journalisten Johanne Hildebrandt er også blant dem som deltar i protesten, skriver svenske Journalisten.

Den norske dokumentarfotografen Morten Hvaal har også tydelig markert hva han mener på Facebook.

NTB kunne i forrige uke fortelle at tildelingen også har skapt splid internt i Svenska Akademien, som står for tildelingen. Ett av medlemmene, forfatteren Peter Englund, boikotter arrangementene i forbindelse med utdelingen neste uke.

– Jeg kommer ikke til å delta i årets nobeluke. Å feire Peter Handkes nobelpris ville vært grovt hykleri fra min side. Det er alt jeg har å si for øyeblikket, skriver Englund i en e-post til Dagens Nyheter.

Englund rapporterte for DN fra krigen på Balkan på 1990-tallet og var da en tydelig kritiker av serbisk nasjonalisme, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Powered by Labrador CMS