Christian Høibø under demonstrasjon i København. Her med pressekort fra NJ rundt halsen. Foto: Fra NRK Brennpunkts dokumentar
Christian Høibø under demonstrasjon i København. Her med pressekort fra NJ rundt halsen. Foto: Fra NRK Brennpunkts dokumentar

NJ åpner eksklusjonssak

Medlemskap uforenlig med å være infiltratør og PST-informant, sier NJ-leder Elin Floberghagen

OPPDATERT: NJs landsstyre vedtok i april ikke å eksludere Jon Hagen som medlem.

Gårsdagens Brennpunkt-dokumentar har utløst stor aktivitet i NJ på morgenkvisten. Opplysningene om Christian Høibøs liv som aktivist og PST-informant har vakt sterke reaksjoner. Det samme gjelder Jon Hagens rolle som infiltratør i Norwegian Defence League. Begge er medlemmer i NJ.

–  NJ ser veldig alvorlig på det som er kommet fram. Rollene disse har hatt er uforenlig med medlemskap. Man kan ikke være journalist samtidig som man er infiltratør og informant, sier Floberghagen.

Skadelig

Etter Brennpunkts avsløringer vil NJ i dag ta kontakt med Høibø og Hagen og varsle at det åpnes eksklusjonssak mot dem. En svært sjelden reaksjonsform i NJ-sammenheng.

– Men en slik rolleblanding skader journalistikken som profesjon og også enkeltjournalister, som jobber utfra sin uavhengighet og troverdighet. Medlemmer i NJ plikter å opptre uavhengig av alle grupper. Det har åpenbart ikke skjedd i dette tilfellet.

Hun påpeker at å seile under falskt flagg og vekselsvis opptre som journalist og aksjonist, potensielt kan øke risikoen for andre pressefolk som faktisk er til stede for å dekke en demonstrasjon.

Floberghagen opplyser at NJ sender brev til de to i dag. Deretter blir saken behandlet først i Arbeidsutvalget og etterpå i Landsstyret.

–  Her har de to anledning til å møte og framlegge sin sak.

– Hvordan er de blitt medlemmer?

- De ble begge frilansmedlem i 2007. Vi kommer også til å gå gjennom opptaksgrunnlaget, men det viktige nå er at vi faktisk handler ut fra det vi vet.

Erklæring

Man kan tas opp i NJ som frilanser i etableringsfase. Det stilles da ikke krav til inntekt, men man må ha jobbet som journalist og man må skrive under en erklæring på at man bekjenner seg til organisasjonens etiske retningslinjer.

I ekslusjonsreglene heter det at medlemmer som klart motarbeider NJs formål eller opptrer i strid med de plikter som nevnt i vedtektenes paragraf 14, kan ekskluderes varig eller for et begrenset tidsrom.

Det aktuelle punktet i paragrafen sier at medlemmer plikter å opptre i henhold til Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.

– Av Brennpunkt går det også fram at PST akkreditterte Høibø som journalist under fredsprisutdelingen. Hvordan ser du på det?

– Det synes jeg ikke noe om i det hele tatt. Det er også blant de tingene vi må se nærmere på.

Eksklusjonsprosessen tar nødvendigvis litt tid og vil trolig først være ferdig i april.

– De kan også velge å melde seg ut selv og være ferdig med det.

Powered by Labrador CMS