Dagbladet felt for Gaddafi-bilder

Flere av bildene hadde ingenting med saken å gjøre, mente utvalget og ga avisen tyn for formuleringer i klagen.

Det er samfunnsdebattant Shabana Rehman som har klaget Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg.

Hun reagerte etter at Dagbladet publiserte artikkelen «Se Kadhafi-playboyens private festbilder». Rehman mener publiseringen av Muammar Gaddafis svigerdatter Aline Skaf lettkledd, sender et uheldig signal.

Det er tre bilder Rehman reagerer på. Disse tre er bilder med Skaf hvor hun én ligger lettkledd på en seng, to sitter på et toalett og tre soler seg i hagen med sin ektemann mens hun sprer beina mot fotografen.

– Er det greit å trykke privatbilder av Aline sprikende og avkledd på denne måten? skriver Rehman i klagen.

Vulgære, banale eller unødvendige?

Ja, mener Dagbladet til klagers spørsmål. I sitt tilsvar skriver avisens representanter at de 33 bildene i serien som er publisert i artikkelen er et forsiktig utvalg av det Dagbladet er i besittelse av.

Avisen skriver videre at enkelte kan finne bildene vulgære, banale eller unødvendige.

– Men det er vanskelig å se at de kan være i strid med god presseskikk (…). PFU skal være etisk vaktmester, ikke et moralpoliti, heter det i tilsvaret.

Diktatorhustruer

Avisen skriver i sitt andre tilsvar at det ikke ville vært et presseetisk overtramp å trykke lettkledde bilder Eva Braun, Elena Ceausescu eller Imelda Marcos, «selv om de i og for seg kan ha vært ofre for sine ektemenns grusomheter. Like lite er det feil å trykke bildene av Aline Skaf.»

Avisen skriver videre at de gjerne deltatt i diskusjoner eksternt om sin nyhetsdekning, men at de vil holde fast på at den «løpende nyhetsdekningen ikke skal kunne knebles av moralsk forargede samfunnsdebattanter.»

Utvalget reagerer ikke negativt på at Dagbladet bruker private bilder for å illustrere luksuslivsstilen som problematiseres i artikkelen. Men de tre påklagede bildene mener utvalgets medlemmer vanskelig kan bidra til å illustrere dette.

– Jeg kan ikke se at noen av disse tre bildene forteller om dekadens og ekstravagant livsstil. Det er det andre bilder som gjør, men ikke disse tre. En halvnaken dame på en seng forteller ingenting om luksusliv, gjorde ansvarlig redaktør Håkon Borud i Tønsbergs Blad klart.

Han fikk støtte fra de andre medlemmene. Camilla Serck-Hanssen gjorde samtidig klart at hun mente det var fint at en slik klage kom på deres bord. Rett og slett fordi den minner leserne om at vi ikke skal akseptere bilder av en slik karakter selv om det er av folk vi tror vi ikke liker, og fordi de befinner seg langt borte.

Infantilt tilsvar

Dagbladet fikk samtidig passet sitt påskrevet for sine formuleringer i tilsvarene. Særlig på hva de mener PFUs rolle er.

– Jeg synes det nesten er en fornærmelse mot vår forstand at de argumentere på denne måten, gjorde Per Edgar Kokkvold det klart. Han sier at det ikke er noe tvil om at Dagbladet i dette tilfellet kan publisere bilder av en privat karakter, men at disse tre bildene ikke har noen relevans.

Borud oppfattet svaret fra Dagbladet som både infantilt og nedlatende.

– Jeg reagerer på at Dagbladet skal fortelle PFUs medlemmer hva utvalget skal være eller ikke være.

Siste ord fikk utvalgets leder, Hilde Haugsgjerd.

– Det hadde ikke vært en unnlatelsessynd ikke å trykke disse tre bildene. Så håper vi at Dagbladet ikke synes det er et kraftløst forum, men en etisk vaktmester.

Powered by Labrador CMS