Journalist Carsten Thomassen drept i Kabul

Dagbladets journalist Carsten Thomassen og en UD-ansatt ble skutt og såret under angrep mot utenriksminister Jonas Gahr Støres hotell i Kabul. Thomassen døde i kveld av skadene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet.no melder i kveld at Thomassen er død. Den UD-ansatte er hardt skadd, opplyser TV 2. Journalisten etterlater seg samboer og to barn.

– Dette er en ubeskrivelig situasjon. Vi føler stor sorg og avmakt, sier Anne Aasheim, Dagbladets ansvarlige redaktør. Hun ga Thomassens kolleger den triste nyheten like før klokka 21.30 i kveld.

Terroraksjon

Thomassen (38) ble ifølge Dagbladet.no alvorlig såret i terrorangrepet. Sjefredaktør Anne Aasheim bekreftet dette overfor NTB i 18-tida. Noen av angriperne var utkledd som afghanske politimenn.

Dagbladet.no snakket med Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum rett før klokka 16 i dag. Han var til stede da Thomassen ble skutt.

– Takket være god hjelp fra VG som sto like ved, ser det for meg ut til å gå greit med journalisten, sa han da.

Aasheim avbrøt hastig et forhandlingsmøte om avisas sluttpakker i Norsk Journalistlags lokaler i Oslo, da det ble kjent at utenriksreporter Thomassen var en av de sårede.


Dette er Carsten Thomassen

Hotellet ristet

Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen beskrev angrepet slik:

– Murpussen fyker rundt i rommet her. Hele bygningen ristet, sier Andreassen, som befinner seg på det samme hotellet. Det gjør også VGs fotograf Harald Henden. Angrepet på hotellet skjedde like før klokken 15 norsk tid.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var etter det Aftenposten forstår på vei til et møte med den afghanske menneskerettighetsaktivisten Sima Simar. Støre og flere av hans medarbeidere søkte tilflukt i hotellets kjeller.

Politimann

Den norske fotografen Stian Solum fra Scanpix ble beskutt i det samme angrepet som rammet den norske journalisten. Ifølge Solum ble de beskutt av en mann i politiuniform da de var på vei ut av heisen på hotellet, skriver Aftenposten.

Aftenpostens journalist fortalte at han først hørte en granateksplosjon og gjennom vinduet kunne se at det ble skutt mot vaktbygningen ved porten.

Andreassen fortalte at den sårede journalisten fikk hjelp av amerikanske sanitetssoldater etter angrepet. Han skal blant annet ha fått intravenøs væske i hotellresepsjonen.

Støre: Thomassen en ener

Thomassen ble senere fraktet til et tsjekkisk feltsykehus ved den internasjonale flyplassen i Kabul, men livet hans sto ikke til å redde.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller Thomassen en ener blant norske journalister.

– Jeg lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske gjennom mange års samarbeide, sier statsminister Jens Stoltenberg. – Mine tanker går til hans samboer, to barn og de andre pårørende.

Powered by Labrador CMS