Denne sketsjen blir nå fjernet fra NRKs plattformer. Foto: Skjermdump fra NRK
Denne sketsjen blir nå fjernet fra NRKs plattformer. Foto: Skjermdump fra NRK

NRK beklager og trekker tilbake Scrabble-sketsj

– Var krenkende og sårende, mener fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk.

Publisert Sist oppdatert

Det er ti dager siden NRK Satiriks publisert den omstridte sketsjen. Sketsjen viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og mannen kvier seg for å sanke inn poeng ved å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.

Sketsjen, og en publisering i sosiale medier med teksten «Tagg en jøde!», har mottatt kraftig kritikk fra flere kanter. Hver gang har NRK forsvart sketsjen. Helt til nå.

I en felles publisering klokken åtte fredag morgen, gikk NRK ut både på radio og nett – og i en egen kommentar – ut med en beklagelse for den omstridte Scrabble-sketsjen.

– Ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over. Så vi beklager bruken av ordet, skriver underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i en kommentar på NRK.no.

Kritikere mener sketsjen var antisemittisk

Sketsjen er nå også avpublisert på NRKs plattformer.

– Og beklager samtidig overfor alle i det jødiske miljøet i Norge som har tatt belastningen denne uken. Det var absolutt ikke vår hensikt - og vi kan bare skylde på vår egen manglende kunnskap om hva dette ordet betyr for dem det berører, skriver Halvorsen videre.

Det har kommet hundrevis av klager på sketsjen til Kringkastingsrådet, og den er også klaget inn til PFU.

– Jeg oppfatter denne «underholdningen» som antisemittisk. Jeg har klaget det inn for antisemittisme, nazistisk ordbruk og hets mot jøder. Selve bruken av ordet «jødesvin», sa forfatter Mona Levin til Dagbladet tidligere denne uken.

NRK-sketsjen ble også kalt «pur antisemittisme» av forfatter og regissør Monica Csango i et innlegg i Aftenposten.

Avisen Aftenposten kaller selv sketsjen smakløs i et lederinnlegg fredag.

– Hvorvidt sketsjen var antisemittisk eller ikke, kan diskuteres. Smakløs var den i hvert fall. Regjeringen har en handlingsplan mot antisemittisme der det påpekes at antisemittismen øker i Europa. Det er ikke noe i veien med å utvise et minimum av sensitivitet overfor de få jødene som bor her, skriver de.

Fungerende kringkastingssjef beklager

Saken har gått helt til topps i NRK. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk er i sommer fungerende kringkastingssjef og beklaget også sketsjen fredag morgen.

– Vi har gått gjennom saken en gang til og vi ser at ordet vi brukte var for sterkt, for krenkende og det er med rette opplevd som sårende for mange mennesker. Vi ser at det er unødvendig å bruke det ordet. Vi kan bare be om unnskyldning og trekke tilbake sketsjen, sier han til NRK Dagsnytt klokken åtte.

Kalbakk avviser samtidig at det var en antisemittistisk intensjon med sketsjen.

Powered by Labrador CMS