Chloé Zhao er den andre kvinnen – den første som ikke er hvit – som får Oscar for begge regi. Men i fødelandet Kina er det stille i mediene, og sosiale medier renses for omtale av tildelingen.

Kina sensurerer omtale av Oscar-vinner

Meldinger fjernet fra sosiale medier.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kinesiske Chloé Zhao ble den andre kvinnen som vant Oscar-prisen for beste regissør, men det kan man ikke diskutere i sosiale medier i landet der hun ble født.

Mandag formiddag var alle nye poster med Zhaos navn og omtale av vinnerfilmen «Nomadland» borte fra Weibo, en kinesisk tjeneste som ligner på Twitter. Heller ikke kinesiske medier omtalte tildelingen.

Da filmen gjorde suksess under Golden Globe-tildelingen tidligere i år, ble regissøren hyllet i hjemlandet. Det tok brått slutt da det dukket opp noen gamle intervjuer der Zhao tilsynelatende kritiserer fødelandet.

En del av den nasjonalistiske baksmellen er at kinopremierer ble avlyst i all hast, og filmen har ikke vært vist på TV eller strømmetjenester i Kina.

– Jeg har tenkt mye i det siste på hvordan jeg går videre når ting er vanskelig, sa Zhao i takketalen i natt, noe som kan vise til motstanden hun har møtt i Kina.

Kort tid etter tildelingen strømmet det på med meldinger på Weibo som roste regissøren, men senere på dagen ble meldingene fjerne. Noen valgte imidlertid å kritisere sensuren.

– Kontrollen med opinionen i Kina er opprørende. Etter Chloé Zhaos oppsiktsvekkende Oscar-seier, er det ikke så mye som en fjert på Weibo, skriver en bruker.

Tross forsøkene på å sensurere omtalen av prisen, er det mange som er stolte av det Zhao har oppnådd. Et forsøk på å lure nettfiltrene har vært å omtale henne som zt, forbokstavene i det kinesiske navnet hennes.

Powered by Labrador CMS