Journalist og klubbleder i iTromsø, Christer Pedersen.
Journalist og klubbleder i iTromsø, Christer Pedersen.

Fire iTromsø-journalister har sagt opp på én uke:
– Jeg er nokså fortvilt over situasjonen, sier klubbleder

Peker på arbeidspress.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fire journalister har levert sine oppsigelser i iTromsø denne uka. Det gjør klubbleder Christer Pedersen bekymret. Ved inngangen av denne uka hadde den lokale NJ-klubben 16 medlemmer, nå er den redusert til 12. En reduksjon på 25 prosent.

De fire journalistene er Silje Løvstad Thjømøe, Sanna Drogset Børstad, Rikke Lange og Geir Barstein. De skal til henholdsvis Nordlys, Nidaros, iFinnmark og Verdens Naturfond (WWF).

– Som klubbleder er jeg nokså fortvilt over situasjonen, all den tid vi har for få journalister allerede som det er pr. nå, sier Christer Pedersen til Journalisten.

Se svar fra sjefredaktør og administrerende direktør Stig Jakobsen lenger ned i saken.

Forståelse for at de forlater iTromsø

– Samtidig har jeg forståelse for at de forlater iTromsø, for arbeidspresset i avisa er svært høyt. Vi har gjennomført den siste delen av kuttprogrammet Polaris Media 2020 i høst, da gikk den siste journalisten med AFP-avtale ut døra - og de gjenværende journalistene har vært nødt til å fylle alle hullene i turnusen uten forsterkninger.

Han legger til at dette er veldig belastende for den enkelte journalist.

– Vi er lojale overfor bedriften og vi prøver å stå på så godt vi kan. Vi kan imidlertid ikke strekke oss lenger enn det vi makter - det går til syvende og sist utover oss både helsemessig og sosialt.

Han trekker også fram utfordringer for motivasjonen lokalt:

– En annen ting som ikke er mulig å stikke under en stol er at motivasjonen ikke alltid er like sterkt til stede, sier Pedersen - og peker på at det har vært flere lønnsdiktater de siste årene, blant annet omtalt av Medier24.

Han fortsetter:

– Jeg håper virkelig at ledelsen forstår alvoret i det som skjer, spesielt med tanke på at vi er i en meget tøff konkurransesituasjon med Nordlys og NRK. Om vi skal fortsette å hevde oss på samme høye nivå som i dag, så er vi nødt til å ha nok kvalifiserte journalister til å gjøre arbeidsoppgavene.

Arbeidspresset har gått opp

Sjefredaktør Stig Jakobsen mener presset ikke er hardere på journalistene i iTromsø enn andre mediehus.

– I avisbransjen har arbeidspresset gått opp, i tråd med de mange kuttrundene, men samtidig er det ikke hardere hos oss enn i andre aviser. Klubben har også vært sterkt delaktig i å bestemme hvordan det siste kuttprogrammet vi vedtok i 2016 ble, skriver Jakobsen i en e-post til Journalisten.

– Når tre stykker går til aviser hvor arbeidsmengden og turnusen er den samme, kan man ikke automatisk tilskrive arbeidspress som årsak. Grunnene til at de fire slutter er svært forskjellige. Noen får en høyere stilling vi i øyeblikket ikke kan tilby dem, og noen går til en helt annen bransje. I to av tilfellene er det også et geografisk motiv bak at de tar en ny jobb – de flytter til stedet de kommer fra eller der de har det største sosiale nettverket.

Powered by Labrador CMS