Politikens ansvarlig redaktør risikerer å bli idømt en fengselstraff på fire måneder. Foto: Tomasz Sienicki / CC-BY / Wikimedia Commons
Politikens ansvarlig redaktør risikerer å bli idømt en fengselstraff på fire måneder. Foto: Tomasz Sienicki / CC-BY / Wikimedia Commons

Dansk avis risikerer bot på 15 millioner kroner

Vil straffe redaktør med fengsel i fire måneder.

Publisert

Denne uka startet rettssaken mot den danske avisutgiveren JP/Politikens Hus og redaktøren av Politiken. Politiets Efterretningstjeneste (PET) gikk til sak etter at avisen i 2016 valgte å trykket den kontroversielle boka «Syv får for PET», skrevet av en tidligere PET-sjef.

Tilbake i 2016 la Københavns byret ned forbud mot utgivelse av boka, skriver Danmarks Radio. Dette forbudet ble deretter utvidet til å også omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus. Retten bestemte også at boka skulle beslaglegges i 99 bokhandlere.

Forbudet ble forkynt for avishuset om morgenen 8. oktober, skriver DR, men neste dag kunne avisleserne lese et opptrykk av hele boka – med unntak av etterord og kildehenvisninger.

Ansvarlig redaktør Christian Jensen mener at han ikke kan straffes fordi forbudet ikke var rettet mot ham, men mot utgiver. JP/Politikens Hus mener på sin side at selskapet ikke kan straffes, fordi det var avisen - ved ansvarlig redaktør - som publiserte boka.

Kravet fra PET er en bot på minst 15 millioner danske kroner. I tillegg mener PET at redaktøren skal idømmes fengselsstraff på fire måneder.

Den strenge straffen begrunner PET blant annet med at det ikke er første gang Politiken har valgt å trykke bøker som er forsøkt stoppet.

I lignende saker er det aldri gitt bøter som er høyere enn 50.000 kroner, skriver DR.

Foto: Tomasz Sienicki / CC-BY / Wikimedia Commons

Powered by Labrador CMS