En ansatt i Det hvite hus forsøker etter ordre fra president Donald Trump å ta mikrofonen fra Jim Acosta (til venstre) under en pressekonferanse forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix
En ansatt i Det hvite hus forsøker etter ordre fra president Donald Trump å ta mikrofonen fra Jim Acosta (til venstre) under en pressekonferanse forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix

Dommer skal behandle CNNs klage mot Det hvite hus

Må svare på spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

En føderal dommer skal behandle søksmålet som CNN har reist mot Det hvite hus for å trukket tilbake akkreditering til journalisten Jim Acostas.

Dommer Timothy Kelly har beordret president Donald Trumps regjering til å svare på søksmålet innen 11 lokal tid onsdag, og satte tidspunktet for rettsmøtet til klokken 15.30. Kelly har tidligere vært dommer i Senatets rettskomité, før president Trump nominerte ham til posisjonen som føderal dommer i District of Columbia i fjor.

I søksmålet fra CNN heter det at Acostas og CNNs rettigheter i tråd med det første og femte grunnlovstillegg ble brutt. Her er blant annet reglene for presse- og ytringsfrihet nedfelt.

Bakgrunnen for søksmålet er at Jim Acosta, som er kanalens seniorreporter på Det hvite hus, fikk sin adgang til presidentboligen tilbakekalt etter en episode der president Trump hisset seg opp etter å ha blitt stilt kritiske spørsmål.

Det hvite hus har avvist at dette var årsaken, og påstår isteden at Acosta «fysisk nektet å gi fra seg Det hvite hus-mikrofonen til en praktikant». Det var en nedtoning av deres tidligere anklager om at Acosta gikk til håndgripeligheter mot en «ung kvinne som bare forsøkte å gjøre jobben sin som praktikant i Det hvite hus».

De saksøkte er, foruten president Trump selv, Trumps stabssjef John Kelly, visestabssjef William Shine, pressetalskvinne Sarah Sanders, Secret Services leder Joseph Clancy og agenten som tok Acostas adgangsbevis.

I søksmålet sitt merker CNN seg at Trump nylig antydet at også andre kunne risikere utestengelse.

– Selv om dette søksmålet dreier seg spesifikt om CNN og Acosta, kunne dette skjedd hvem som helst, skriver kanalen i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS