Budskapet «ingen flere dødsfall» står skrevet ut på aviser som er plassert foran bildene av den drepte mexicanske journalisten Miroslava Breach.
Budskapet «ingen flere dødsfall» står skrevet ut på aviser som er plassert foran bildene av den drepte mexicanske journalisten Miroslava Breach.

Dobling i antall journalister som ble drept i hevnangrep i år

Verden ble et farligere sted for journalister i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Den New York-baserte Committee to Protect Journalist (CPJ) skriver i en rapport at det er en økning i antall journalister som er drept på jobb i år, fra 26 i fjor til minst 30 i år.

Minst 21 journalister ble drept i rene hevnangrep etter noe de hadde skrevet, en økning fra 10 i 2019, ifølge rapporten.

– Det er forferdelig at antallet journalister som ble drept i hevnangrep, er mer enn doblet det siste året, sier komiteens direktør, Joel Simon.

Mexico er det farligste landet for journalister. Der ble minst fire journalister drept i hevnangrep, og en femte drept etter å ha fotografert et åsted. Komiteen skriver at den i tillegg gransker ytterligere fire journalistdrap.

– Mexico har lenge vært det farligste landet på den vestlige halvkule for pressen, som operer i et komplisert miljø av kriminelle narkogjenger og korrupte myndigheter, heter det i rapporten.

Afghanistan følger like etter, med fire journalister drept i hevnangrep, mens minst tre ble drept på Filippinene.

Antall journalister som er drept i konfliktområder, falt i år til tre. Det skyldes at koronapandemien har gjort det vanskeligere å reise i år, mener rapportforfatterne.

Powered by Labrador CMS