Kvinnemagasiner, Costume20080416Brukt i 0708
Kvinnemagasiner, Costume20080416Brukt i 0708

- Kan endre praksisen

Dømmes Costume til å betale supermodell erstatning vil det føre til endringer i hvordan magasiner jobber.

Onsdag og torsdag skal Oslo tingrett få presentert vitneforklaringer som skal gi grunnlag for om Bonnier Media skal dømmes til å betale oppreisning til supermodellen Natasha Poly etter at bladet Costume hadde kvinnen på forsiden i august i fjor.

Ifølge VG krever modellen 750.000 kroner i erstatning og 100.000 kroner i oppreisning som følge av bruken. I tillegg krever modellbyrået hennes, Women Managment 300.000 kroner i oppreisning for det VG omtaler som «markedsforstyrrelser» som følge av «tapt goodwill og renommé».

- Vi mener bildet er brukt uten at Poly eller hennes management har godkjent bruken. Det er heller ingen artikkel om henne inne i bladet, noe som skiller denne saken fra annen bildebruk, sier advokat Ketil Sællæg Ramberg som representerer Poly til VG.

 

Underlig

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media sier til Journalisten at hun stiller seg undrende til at supermodell Natasha Poly og hennes byrå har valgt å gå etter Costume, siden bildet er kjøpt rutinemessig fra bildebyrået Bulls.

 – Jeg forstår ikke saken. De hevder at vi har handlet i strid med bransjepraksis uten at vi til nå har sett noen begrunnelse fra dem om det. Vi mener jo stikk motsatte. Og dersom de skulle vinne fram i retten, vil det skape ny presedens for en hel bransje, ikke bare i Norge, sier Bjørhovde.

Hun forteller at redaksjonen ba om bildet fra Bulls som på sin side fikk bruken klarert med amerikanske Trunk.

Da bladet kom i handelen forsøkte saksøker seg med en midlertidig forføyning for å få bladet trukket fra butikkene. Dette valgte de senere å frafalle og måtte betale Bonniers saksomkostninger. I ettertid har forlaget forsøkt å gå bakover i rettighetskjeden for å finne ut om hvor det har skjedd eventuelle feil, men har ingen grunn til at de andre heller har handlet feil.

 – Vi har handlet i god tro i og fått klarering fra Bulls. Hva som er har skjedd er et mysterium, intet mindre.

Alt må klareres

I 15 år har Signy Fardal vært sjefredaktør for norske Elle. Hun forteller at hun ikke har opplevd tilsvarende. Når det er sagt kjenner hun ikke saken om Costume i detalj, men sier at generelt pleier ikke Elle å kjøpe bilder fra bildebyråer. Snarere har de i Norge tilgang til bilder fra Elles mange publikasjoner. Men heller ikke her er det fritt fram. Det må forhandles for hvert bilde som skal brukes.

– Vi har folk i Paris som forhandler på vegne av oss, for vi kan ikke bare bruke bildene. Det er ikke så bra for oss, men det handler om at modellene har en viss verdi når de blir kjent. Og det finnes bilder fra flere shoots som de ikke uten videre aksepterer at skal publiseres i alle land.

Fardal forteller at de ved hver eneste utgave avventer tillatelse på bilder de ønsker å bruke, til tross for at de er hentet fra andre publikasjoner i systemet.

– Vi forhandler om pris på bildene og det kompliserer selvfølgelig produksjonen vår, men sånn er det nå en gang.

At bilder som er kjøpt fra Bulls ikke har nødvendig godkjenning fra modellene og modellbyråene, synes hun er underlig all den tid bladene betaler store summer for å få tilgang til bildene i Bulls og dets konkurrenters baser.

– Da ligger det i prisen at alt skal være på plass. Vi ville tatt for gitt at byråene har sikret seg i rettighetsspørsmålene. De vet hvilke restriksjoner de må forholde seg til.

Powered by Labrador CMS