Debatt:

Regjeringens pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet.
Regjeringens pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet.

Et lojalt pressekorps

Mener norske medier har gjort lite annet enn å referere.

Publisert

«Hvordan kan det egentlig ha seg at en avpilla gamling med en pc, vet mer om koronaen enn norske medier og alle de tusen medarbeiderne på Folkehelseinstituttet?», spurte den gamle skulemeisteren for et par uker siden.

Jeg ble litt forbauset, for jeg hadde i grunnen aldri sett det sånn. Men han hadde muligens rett. For uker før viruset kom til Norge, hadde jeg svært gode grunner til å tro at dette var noe langt mer enn en «mild influensa», slik FHI meldte på sine nettsider.

Allerede før rapportene begynte å komme inn fra Italia, var jeg klar over at viruset kunne angripe lungene, organer i magen og sentralnervesystemet, pluss en del annet småsnacks. Her hjemme var det fortsatt ingen grunn til å ta forholdsregler.

Regjeringen gikk i fistel da ordføreren i Bø i Nordland stengte skolene. Få dager etter stengte de Norge. Personlig tror jeg vi alle skal være glade for at regjeringen fikk panikk på det rette tidspunkt.

Nå skal det sies at jeg hadde tilgang til informasjon fra «det mørke nettet», der kinesere postet uoffisielle rapporter om situasjonen. Noen av bidragsyterne forsvant etter hvert, mens nye kom til.

Men der var også andre kilder, for eksempel Hongkong-baserte South China Morning Post, eller det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. Sistnevnte ble for øvrig desavuert av norsk smittevernekspertise.

Norske journalister så imidlertid ingen grunn til å kikke over kanten på grautfatet. Så langt jeg har registrert, har våre medier fungert som våre foresattes forlengede arm.

Ja, og så er våre hytteeieres kalamiteter problematisert inntil det absurde.

Har noen lest regjeringens beredskapsplan? Den er 90 sider med ansvarsfraskrivinger, der ansvaret plasseres på det lavest mulige nivå; hos kommunelegene. Planen inneholder ett konkret tiltak, og det er at Helsedepartementet skal sjekke at beredskapen fungerer, også før en pandemi når Norge.

Hvorfor er det ingen som problematiserer at smittevernberedskapen i praksis er nedlagt? Og denne gang kan våre foresatte ikke skjule seg bak; «vi trenger det ikke, for vi har penger og kan kjøpe det vi vil ha fra utlandet».

Det var for øvrig samme begrunnelse som ble brukt da landets kornlagre ble nedlagt for noen år siden. Om jeg ikke husker helt feil, var det samme året som Thailand stengte grensene for eksport av ris.

Landets fremste smittevernekspertise nektet å teste, og sendte en lege med koronasymptomer inn blant forsvarsløse pasienter på sykehuset. Han kom ikke fra «godkjente» koronainfiserte områder og skulle derfor ikke testes.

Er vi her vitne til ortodoksien i et stivnet system som ikke virker etter sin hensikt? Jeg aner ikke. Så langt jeg kan se, har norske medier gjort lite annet enn å referere det inntrufne.

Nå gjør bergensmadammen et byks på meningsmålingene. Det er ikke så rart. norske medier har vært lojale mot statsmakten, og stort sett klart å styre unna problemstillinger som kunne vært ubehagelige for våre foresatte i både politiske og administrative posisjoner.

Powered by Labrador CMS