NJ-leder Dag Idar Tryggestad .
NJ-leder Dag Idar Tryggestad .

Internasjonal pressetopp med støtte til sensur: Kreves avsatt av NJ

– Oppsiktsvekkende.

Publisert Sist oppdatert

Lederne for de nordiske journalistforbundene har i dag sendt protestbrev til styret i den internasjonale journalistføderasjonen IFJ, med krav om at føderasjonens visepresident, russiske Timur Shafir, kastes som styremedlem.

Det melder Norsk Journalistlag (NJ) i en pressemelding.

«Shafir har gått ut i russiske medier og støttet myndighetenes strenge sensurregler i omtale av invasjonen i Ukraina. Shafir er generalsekretær i det russiske forbundet RUI, som vi i Norden brøt alt samarbeid med da RUJ kastet ut alle tilhengere av uavhengighet fra forbundsledelsen», skriver NJ i meldingen.

– At IFJs visepresident støtter sensur er oppsiktsvekkende og et bevis for at han ikke kan være en representant for fri og uavhengig journalistikk. Derfor krever vi hans avgang, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i meldingen.

– Dette viser også at det var en riktig beslutning da de nordiske journalistforbundene brøt kontakten med det russiske forbundet, som fremstår som en del av myndighetenes apparat, sier NJ-lederen.

Som følge av en allianse mellom en rekke arabiske forbund samt det britiske og det russiske forbundet, ble Shafir valgt til en av IFJs visepresidenter på kongressen i Tunisia i 2019. Han sitter derfor også i IFJs viktige arbeidsutvalg.

Reaksjonene fra de nordiske forbundene kommer etter uttalelser Shafir ga i et intervju med den kjente russiske journalisten Vladimir Pozdner nylig.

Et sammendrag av intervjuet ble publisert 26. februar på Telegram-kanalen Radiotochka NSN.

Her kommenterer Shafir restriksjonene som er pålagt mediene av Roskomnadzor – myndighetenes føderale organ for overvåking av kommunikasjon, informasjonsteknologi og massemedier.

«I stedet for å fordømme den statlige sensuren, sier Shafir at fordi dette er en krigssituasjon, har Roskomadzor 'grunn til å erklære at den eneste kilden til pålitelig informasjon er forsvarsdepartementet'. Han aksepterer dermed den pålagte sensuren», står det i brevet fra forbundene til IFJ.

  • Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Powered by Labrador CMS