NJ-leder Dag Idar Tryggestad påpeker at topplassering i pressefrihet først og fremst er en fjær i hatten for norske myndigheter.
NJ-leder Dag Idar Tryggestad påpeker at topplassering i pressefrihet først og fremst er en fjær i hatten for norske myndigheter.

PRESSEFRIHETENS DAG:

– Tillit er noe vi i mediene må jobbe hardt for å ta vare på hver eneste dag

NJ-leder Dag Idar Tryggestad om pressefrihet og pressetillit.

Publisert Sist oppdatert

Det er gledelig at Norge topper pressefrihetsindeksen også i år, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en uttalelse.

– Topplasseringen på Pressefrihetsindeksen 2022 er først og fremst en fjær i hatten for norske myndigheter, siden resultatet bygger på en undersøkelse blant presseorganisasjoner, akademikere og menneskerettighetsorganisasjoner verden rundt, sier Tryggestad, og legger til:

– Dessverre er faren for vold og rettslige sanksjoner fra myndighetene en del av hverdagen for journalister i svært mange land.

I år kategoriserer Reportere uten grenser pressefrihetssituasjonen i 28 land som «veldig dårlig». Aldri før har så mange land havnet i denne kategorien, ifølge organisasjonen.

NJ-lederen mener den høye norske skåren på Pressefrihetsindeksen kan ses i sammenheng med resultatene i Medieundersøkelsen som presenteres på Nordiske Mediedager i Bergen denne uken.

– Ni av ti nordmenn har tildels stor tiltro til norske nyhetsmedier. Publikum ser at vi har medier som kan lage fri og uavhengig journalistikk om myndighetene i Norge og resten av samfunnet, i tråd med det som gjerne kalles medienes samfunnsoppdrag.

Samtidig minner NJ-lederen om at det bare er tre år siden tilliten til nyhetsmediene sank i kjølvannet av Bar Vulkan-saken.

– Dette er viktig påminnelse om at tillit er noe vi i mediene må jobbe hardt for å ta vare på hver eneste dag, sier Tryggestad i uttalelsen.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS