NJ-leder Dag Idar Tryggestad påpeker at topplassering i pressefrihet først og fremst er en fjær i hatten for norske myndigheter.

PRESSEFRIHETENS DAG:

– Tillit er noe vi i mediene må jobbe hardt for å ta vare på hver eneste dag

NJ-leder Dag Idar Tryggestad om pressefrihet og pressetillit.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er gledelig at Norge topper pressefrihetsindeksen også i år, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en uttalelse.

– Topplasseringen på Pressefrihetsindeksen 2022 er først og fremst en fjær i hatten for norske myndigheter, siden resultatet bygger på en undersøkelse blant presseorganisasjoner, akademikere og menneskerettighetsorganisasjoner verden rundt, sier Tryggestad, og legger til:

– Dessverre er faren for vold og rettslige sanksjoner fra myndighetene en del av hverdagen for journalister i svært mange land.

I år kategoriserer Reportere uten grenser pressefrihetssituasjonen i 28 land som «veldig dårlig». Aldri før har så mange land havnet i denne kategorien, ifølge organisasjonen.

NJ-lederen mener den høye norske skåren på Pressefrihetsindeksen kan ses i sammenheng med resultatene i Medieundersøkelsen som presenteres på Nordiske Mediedager i Bergen denne uken.

– Ni av ti nordmenn har tildels stor tiltro til norske nyhetsmedier. Publikum ser at vi har medier som kan lage fri og uavhengig journalistikk om myndighetene i Norge og resten av samfunnet, i tråd med det som gjerne kalles medienes samfunnsoppdrag.

Samtidig minner NJ-lederen om at det bare er tre år siden tilliten til nyhetsmediene sank i kjølvannet av Bar Vulkan-saken.

– Dette er viktig påminnelse om at tillit er noe vi i mediene må jobbe hardt for å ta vare på hver eneste dag, sier Tryggestad i uttalelsen.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS