Fra Dag og Tids nettside.
Fra Dag og Tids nettside.

- Redaktører burde visst bedre

Dag og Tid i rette med omtalen av pensjonssaken.

Publisert Sist oppdatert

Dagsavisen var første avis til å omtale Riksrevisjonens rapport om seks tidligere stortingsrepresentanters pensjon. Dagen etter at saken sprakk i august i fjor, brakte avisen en tegning av seks rotter som grafser til seg av fellesskapet, skriver redaktør Svein Gjerdåker i Dag og Tid.

– Gjorde urett

Han viser til at Thorbjørn Berntsen og Erik Dalheim ble frikjent i rapporten Stortingets granskingskommisjon la fram i januar i år, mens Hallgrim Berg var falt ut av lista lenge før. Ukeavisa mener Dagsavisens kommentator Arne Strand gjorde dem urett. De tre andre var Kjell Magne Bondevik, Magnus Stangeland og Anders Talleraas.

«Altså: Strand og Dagsavisen bomma på halvparten av namna og hadde urettmessig hengt ut tre personar som skurkar», skriver Gjerdåker.

Granskingskommisjonen gjennomgikk sakene til 44 tidligere stortingsrepresentanter som har fått pensjon etter 75-årsregelen de siste ti årene. Undersøkelsen førte til at Økokrim gransker seks personer: Bondevik, Gro Harlem Brundtland, Stangeland, Talleraas, Tore Austad og Thor-Erik Gulbrandsen.

Unnskylder ikke

Fordi deler av granskingsrapporten er hemmelig, er det mulig at disse seks har gjort seg skyldige i systematisk juks, skriver Dag og Tid. Gjerdåker mener likevel at det vi vet i dag, tyder på at Bondevik, Brundtland og Austad handlet i god tro.

Han mener mediene som har antydet en straffereaksjon på seks års fengsel bruker «ufine og irrelevante» metoder og spør om ikke Dagsavisen og andre medier skylder de tre som ble urettmessig uthengt sist høst, en unnskyldning.

Redaktørene Carsten Bleness i Dagsavisen og Bernt Olufsen i VG avviser at det er grunnlag for å unnskylde oppslagene. Bleness viser til at Berntsen kom inn i saken via Riksrevisjonens rapport og Olufsen påpeker at anklagene ikke står for VGs regning.

Powered by Labrador CMS