Journalist Per Anders Todal vant pris for språket sitt under Nordiske mediedager i Bergen. Foto: Eskil Wie Furunes
Journalist Per Anders Todal vant pris for språket sitt under Nordiske mediedager i Bergen. Foto: Eskil Wie Furunes

NTBs språkpris til Per Anders Todal i Dag og Tid

Delt ut under Nordiske Mediedager.

Publisert Sist oppdatert

Journalist Per Anders Todal i Dag og Tid fikk NTBs språkpris for 2018. Prisen ble delt ut for tolvte gang under Nordiske Mediedager i Bergen.

– Årets vinner bruker språket på en forbilledlig måte og er bevisst språklige virkemidler, sier juryen i sin begrunnelse.

Per Anders Todal hedres for sin allsidighet og spennvidden i temaene. Samtidig greier han å gjøre kompliserte temaer forståelige på en fengende og stilsikker måte.

Juryen viser til hvordan prisvinneren er jordnær og elegant på samme tid, som når han i saken «Eit gammalt hol i velferdsstaten» skriver: «I Noreg vart tennene skilde frå kroppen i 1915. Grensa for velferdsstaten går ein stad langt nede i tannkjøtet.»

Pris for hverdagsstrev

Prisen ble delt ut onsdag kveld under Nordiske Mediedager i Bergen av sjefredaktør og administrerende direktør Mads Yngve Storvik i NTB.

– Todal er svært produktiv og jobber under tidspress. Likevel holder tekstene hans høy kvalitet, og de tar overraskende vendinger. Det er imponerende, sier Storvik.

Prisvinneren sier han blir ydmyk og stolt når han ser på listen over tidligere vinnere. Han roser egen avis for å gi rom for personlige stemmer også i nyhetsstoffet og stor frihet for den enkelte journalisttil å følge sine interesser.

– Det er både svært gledelig og litt merkeleg å få pris for det prosaiske hverdagsstrevet i en avis, sier prisvinner Per Anders Todal.

Todal har jobbet som journalist i Dag og Tid i over 20 år.

Tidligere vinner

Det var i år nær 30 kandidater til NTBs språkpris.

Blant de tidligere vinnerne er Hallgeir Opedal i Dagbladet, Kjetil B. Østli i Aftenposten og Kjersti Mjør i Bergens Tidende. Sistnevnte fikk onsdag Kulturdepartementets nynorskpris.

Powered by Labrador CMS