– Dagbladet gir blanke faen i ungene

Barnepsykolog Magne Raundalen mener førstesideoppslaget «– Drept av mor» viser at Dagbladet ikke tar hensyn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladets førsteside med tittelen «– Drept av mor» over Madeleine McCanns hode vekker kraftige reaksjoner. Ikke minst hos barnepsykolog Magne Raundalen, som nylig uttalte seg til Journalisten om behovet for å skåne barn mot førstesideoppslag som involverer nettopp barn og drap.

Barnefiendtlig

«Alle aviser har en barneside, det er forsiden. Den kan ikke barn unngå, den har de ikke bedt om», påpekte han i sin appell til avisene om å vise varsomhet.

– Jeg fikk positiv respons på utspillet fra mange hold, inkludert fra avisfolk. Og gledet meg blant annet over Per Edgar Kokkvolds kommentar om at det var grunn til å se nærmere på førstesidene. Men så kommer altså Dagbladet med det verste oppslaget jeg har sett, sier en opprørt Raundalen.

– Det kan være en arbeidsulykke, eller det kan være bevisst kynisk og barnefiendtlig. Og jeg tror det siste. De gir blanke faen i unger i Dagbladet. Det kan du sitere meg på.

Uanstendig

Barneombud Reidar Hjermann kaller Dagbladets oppslag uanstendig, vulgært og spekulativt. Dessuten er han skuffet. Etter familiedrapssaken i Stavanger var han i møter med sjefredaktørene i VG og Dagbladet der nettopp avisenes førstesider var tema. Han ba dem ta hensyn til at barn leser og blir redde og urolige av oppslag som omhandler drap på barn. Barneombudet opplevde møtene som positive.

– Jeg møtte mye forståelse, særlig fra Anne Aasheim. Derfor føler jeg meg litt sveket når hun lar en førsteside som dette passere. Jeg trodde det var mer tak i henne, men behovet for å være vulgær på desken overskygger visst anstendigheten, sier Hjermann, som mener dette føyer seg inn i en lang rekke av uanstendige førstesider.

– Det er sørgelig. Det virker ikke som møtet hadde noen mening.

Barnehøyde

Han minner om at barn som lærer å lese, leser bokstavene først. Og at avisstativene står i barnehøyde.

– Den lille talestreken i «– Drept av mor», som gjør at det er en påstand og ingen nyhet, skal sikkert frita Dagbladet for ansvar. Og en voksen forstår etter hvert at her er det en fyr i Sverige som gjetter. Men det forstår ikke et barn som bare leser tittelen, sier Hjermann.

Ansvarlig redaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, sier avisa generelt er varsom med oppslag om barn. Men mener Madeleine-saken er spesiell fordi den er blitt så ufattelig stor med massiv dekning over hele verden.

– Forsiden er sterk, den er det. Og jeg har forståelse for at barneombudet og Raundalen reagerer og vil ha debatt. Når det er sagt, så har vi her en internasjonal og nordisk krimekspert som kommer med sterk og viktig støtte til portugisisk politi, sier Aasheim.

– Gir dere blanke faen i ungene i Dagbladet?

– Nei, vi gjør ikke det. Vi tar de vurderingene Raundalen og Hjermann etterlyser. Men iblant er det en så stor og viktig nyhet at andre hensyn kommer foran, nemlig nyhetsbildet, sier Aasheim.

PFU

Også vanlige lesere har reagert mot Dagbladet. Cathrine Skomakerstuen Marken fra Kampen i Oslo, har bedt barneombudet og Redd Barna om å klage Dagbladets førstesidetittel inn for PFU. I likhet med Hjermann og Raundalen er hun opptatt av å skjerme barn.

– De tre ordene på forsiden er et sterkt overtramp. Som voksen kan jeg avfeie dette som spekulativt og dumt av Dagbladet. Men barn oppfatter ikke at dette er en teori fra en politifyr. Forsiden er en salgsplakat de ikke kan skjermes mot, sier Marken.

Powered by Labrador CMS