Dagbladet mest positiv til palestinerne

Publisert Sist oppdatert

På vegne av NRK har analysebyrået Retriever undersøkt norske mediers dekning av konflikten i Midtøsten den siste måneden.

Retrievers opptelling konkluderer med at 80 prosent av omtalen er nøytral. 15 prosent går i palestinernes favør, mens 5 prosent heller i israelsk retning. Israel scorer litt bedre etter angrepet 3. juledag.

Vårt Land er det eneste mediet med en overvekt i Israels favør. 17 prosent av artiklene karakteriseres som proisraelske, 9 prosent som propalestinske og 74 prosent som nøytrale.

Dagbladet har ifølge Retriever 2 prosent proisraelsk omtale, 66 prosent nøytral og 32 prosent med propalestinsk omtale.

Det mest nøytrale mediet er ifølge undersøkelsen TV 2.

Disse mediene er undersøkt: VG, Aftenposten, Dagbladet, Dagsavisen, Vårt Land (bare papirutgavene, ikke nettavisenes egendekning), NRK og TV 2.

De redaksjonelle innslagene er gjennomgått etter en skala der omtale som belyser både palestinernes og israelernes syn regnes som nøytrale. Det samme gjelder kommentarer som ikke tar stilling til hvem som har mest skyld i konflikten.

Rene faktabeskrivelser og omtaler av de norske demonstrasjonene er også regnet som nøytrale. Unntaket er saker der intervjuobjekter anklager den ene parten i konflikten, uten at motpart kommer til orde.

Se hele undersøkelsen på www.journalisten.no/gaza.

Powered by Labrador CMS