Reagerer på VG-oppslag

Warloes advokat mener avisa går for langt i å trekke klienten inn i narkotikanettverk. Saken kan ende i PFU.

«Slik ble han avslørt. Stortingspolitiker Henning Warloe (H) narko-siktet» har VG som hovedoppslag på forsiden i dag. Dagbladet skriver «Høyre-topp pågrepet for narko».

Siktet

Tirsdag ble det kjent at politiet sist fredag tok seg inn i stortingsleiligheten til Warloe mens politikeren selv satt på flyet fra Bergen. Ifølge Dagbladet er Høyre-politikeren siktet for befatning med narkotika etter straffelovens paragraf §162, 1. ledd. Warloe hevder at narkotikaen ikke tilhørte ham, men en 31 år gammel venn som disponerte leiligheten.

Samtidig har Høyre-mannen erkjent å ha brukt narkotika én gang, noe som førte til at han i går trakk seg fra alle verv i partiet.

– Gjør kobling

Henning Warloes advokat Erling O. Lyngtveit har ennå ikke sett tabloidavisene når Journalisten ringer ham onsdag etter lunsj for en kommentar om medieoppslagene. Da sekretæren har hentet VG og Dagbladet inn til advokaten utbryter han spontant:

– Oisann! Akkurat, ja, da han ser VG-forsiden.

– Det VG gjør her er at de foretar en kobling som de ikke har grunnlag for å gjøre. Og som politiet heller ikke gjør. Dette må være skrevet mot bedre vitende og er over stokk og stein, sier Lyngtveit.

Han reagerer også på overskriften «Avslørt etter spaning» inne i avisen, og på at det står «foruten Warloe har politiet siktet ytterligere seks personer: Tre litauere, en italiener, en norskpakistaner (35) og en nordmann (31)» i brødteksten.

– Der foretar de den koblingen det ikke er grunnlag for.

– Dekning for forsiden

Nyhetsredaktør Helje Solberg erkjenner at det inne i avisen kunne kommet tydeligere fram at politiet ikke mistenker Warloe for å være en del av det påståtte kriminelle nettverket.

– Det har ikke vært vår intensjon å fremstille han som en del av dette nettverket. Derfor står det også på trykk i dagens avis at Warloe ikke skal ha vært klar over at det er oppbevart narkotika i leiligheten, skriver hun i en e-post til Journalisten.

Men tittelen på forsiden mener hun det er dekning for.

– Dette er helt presist i forhold til det han er siktet for. Vi mener dimensjonering er riktig. Når en stortingsrepresentant blir siktet for bruk og oppbevaring av narkotika, er dette en stor og dramatisk nyhetssak. Erna Solbergs reaksjon viser med all tydelighet alvoret i saken  når hun slår fast at misbruk av narkotika er uforenlig med å være folkevalgt i hennes parti.

Kan ende i PFU

– Vil du foreta deg noe overfor VG, Lyngtveit?

– Nå er jeg opptatt av å få en avklaring av straffesaken først. Men jeg utelukker ikke at dette vil kunne havne i PFU (Pressens faglige utvalg, journ. anm.) selv om jeg ikke sier at det vil bli gjort. Dette er åpenbart spekulasjoner som det ikke er grunnlag for.

Advokaten sier også at han vil forholde seg annerledes til VG-journalistene etter å ha sett deres dekning.

– Det får følger for hvordan jeg vil ordlegge meg og presisere meg overfor VGs journalister. Men det er ikke snakk om noen svartelisting.

Til det sier VG-redaktøren at avisen har tillit til at de fortsatt vil ha et godt forhold til ham.

– Vi opplever Lyngtveit som svært profesjonell og dreven i sitt fag, skriver Solberg.

Edruelig

Dagbladets overskrift på forsiden er «Høyre-topp pågrepet for narko». Inne i avisen skriver de «Fant narko hos Høyre-topp». Lyngtveit mener at Dagbladet ikke går like langt som konkurrenten.

– Også Dagbladet ser ut til å prøve å koble han til saken, men de viser noe større edruelighet. Det er ikke så hakkende galt, sier Lyngtveit.

Stor mediedekning

Lyngtveit sier for øvrig samtidig at han delvis forstår at en siktelse mot en stortingspolitiker får medieomtale, men at han mener saken har fått for stor oppmerksomhet.

– Warloe er siktet, men nekter ethvert forhold til siktelsen. Samtidig har han erkjent å ha brukt narkotika i en annen sammenheng. Jeg tror dette ender med bortfall av siktelsen og en bot for å ha innrømmet bruk uten at jeg skal påta meg stillingen som påtaler, sier Lyngtveit.

Powered by Labrador CMS