Vant Store Journalistprisen

Kjetil B. Alstadheim prises for sine slagkraftige meninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Årets prisvinner slår i alle retninger.  Han kan punktere ballonger som ingen andre i norsk presse.  Han holder opp politikernes meningsløsheter og avslører alle som “fyller sine setninger med tomme ord”, slik han sa det om en av dem.  Hans sans  for absurditeter gjør lesingen til en fest.»

Slik begynner juryens begrunnelse for tildelingen Den Store Journalistprisen til Kjetil B. Alstadheim. Kommentator i Dagens Næringsliv. Prisen han tildeles er på 100.000 kroner.

Les hele begrunnelsen her.

Alstadheim ble i 2012 tildelt NTBs språkpris og så sent som for to måneder siden ble han av Oslo Redaktørforening nominert til årets meningsbærer.

Den profilerte kommentatoren sa til Journalisten etter å ha mottatt språkprisen at journalister og kommentatorer må passe på å få med de morsomme hendelsene i artiklene sine.

– Det skjer med oss alle. Du vet, vi kommer tilbake fra en sak og strener bort til kollegene for å fortelle det morsomme som skjedde på jobben før vi setter oss ned og skriver det kjedelige … Det kan være vi skal fortelle leserne om det morsomme også, ikke fordi det er det viktigste, men fordi leserne fortjener det.

Juryen fortsetter:

«Et skarpt øye.  Et blikk som kan være både muntert og ondskapsfullt.  En av dem som har vært rammet av hans giftige piler, skal ha sagt at denne journalisten «er morsomst når han skriver om andre. Forståelig nok.

Morsomme er det mange som er.  Seriøse også.  Men å være både morsom og seriøs på samme tid er en kunst.  Den kunsten behersker årets prisvinner til fulle.  Han kombinerer humor og alvor og gjør oss alle visere og gladere underveis.  Han viser oss politikkens scene, med aktørene spankulerende omkring.  Han vrir og vender på ord og uttrykk.  Han observerer med sans for detaljer og ordspill.  Igjen til vår store fornøyelse.

All makt skal samles i denne sal, sa Johan Sverdrup i 1872.  Men medieinteressen for det som foregår i «denne sal», er ikke alltid overveldende.  Kanskje spesielt ikke etter snart åtte år med flertallsstyre.  Vår mann er ofte en ensom svale, der han sliter pressebenken alene. 

Men denne mannen kan lage gull av gråstein.  Selv de trausteste debatter kan observeres på en måte som gjør oss klokere.  Og så gjør det jo ikke noe at vi får en god latter på kjøpet.  Slik bidrar han til å holde interessen for politikk.»

Juryen består av Aina Johnsen Rønning, Alexandra Beverfjord, Christian Lura, Erling Omvik, Kjell Øvre Helland, Per Edgar Kokkvold og Annette Groth.

Powered by Labrador CMS