Vegard Storbråten Øye går snart inn i sin siste måned som ansvarlig redaktør i Eidsvoll Ullensaker Blad. Fra nyttår er han på plass i DNX. Foto: Thomas Hansen
Vegard Storbråten Øye går snart inn i sin siste måned som ansvarlig redaktør i Eidsvoll Ullensaker Blad. Fra nyttår er han på plass i DNX. Foto: Thomas Hansen

MORGENRUTINEN:
– Som lokalavisredaktør har det aldri vært noe mål å koble helt av

Vegard Storbråten Øye skal nå finansiere journalistikken.

Publisert

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Vegard Storbråten Øye (27) er ansvarlig redaktør (konst.) i Eidsvoll Ullensaker Blad, og starter 2. januar som innholdssjef i DNX i Dagens Næringsliv.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe! Første koppen fra kaffemaskinen på kontoret er førsteprioritet.

– Hva har du på nattbordet?

– Mobilen min – som vibrerer og lyser opp til alle døgnets tider med push- og Twitter-varslinger fra nødetater og andre medier. Ved siden av ligger boka «Arbeiderpartiet – alle skal ned», som jeg ikke klarte å legge fra meg.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– I samme øyeblikk som vekkerklokka ringer. Før jeg går ut av senga sjekkes innboksen, pushvarsler, egen nettavis og konkurrerende medier. Under frokosten får jeg nyhetsoppdatering fra NRK, TV 2 og VG via smarthøytaleren, samtidig som jeg surfer meg raskt gjennom Aftenposten, DN og Facebook på mobilen. Nyhetsrunden avsluttes med NRK Østlandssendinga på radio i bilen på vei til jobb.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Annonse- og abonnementsinntektene går til himmels». Det ville gitt muligheten til alle de andre drømmeoverskriftene og avsløringene jeg har i hodet.

– Hvor leter du etter gode saker?

– I hovedsak gjennom å spørre og være nysgjerrig blant folk jeg kjenner, møter og snakker med i lokalmiljøet og i eget nettverk. Men selvfølgelig også i blant annet i postlister, innsynskrav og sosiale medier.

– Hva er din viktigste egenskap som redaktør, og hvordan bruker du den?

– Det burde egentlig noen andre svare på. Men siden du spør: Jeg liker å tro at jeg har ganske grei oversikt og bruker dette til å gjøre best mulig prioriteringer. Også prøver jeg å være tilstede i redaksjonen og drive aktiv reportasjeledelse sammen med journalistene – selv om jeg gjerne skulle hatt enda mer tid til dette.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det første jeg kommer på er da jeg var 22 år og i Monaco på min første reportasjejobb for D2. Her møtte jeg nordmannen Espen Øino, som designer verdens største og dyreste luksusyachter. Han skulle hente oss for en sightseeing. Forventet en Lamborghini, Maserati eller Ferrari – men havnet i baksetet til en Fiat 600 fra 1961 med tau og karabinkroker som dører og markisestoff som tak. I neste øyeblikk dukket en av kundene hans opp i helikopter under intervjuet – en russisk oligark som slang inn en spontan milliardordre på direkten.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Jeg synes generelt det gjøres veldig mye bra, inspirerende og spennende journalistiske prosjekter om dagen. Det siste og beste har vært DNs serie med avsløringer om eiendomsinvestor Ivar Tollefsen som jeg har lest med stor interesse. Gjennom innholdssjef-jobben jeg starter i hos DNX i Dagens Næringsliv ser jeg virkelig fram til å kunne bidra til å skape inntekter som kan bidra til å finansiere enda mer av denne type kvalitetsjournalistikk framover.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Luretitler, slurv og at vi generelt er for selvhøytidelig og lite ydmyke.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Vi, som alle andre, må finne nye inntektskilder og fortsette å øke brukerinntektene. Parallelt med kostnadskutt må man satse på innholdet og prioritere unik kvalitetsjournalistikk og graveprosjekter.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– De lå som perler på en snor i den nyutgitte boka «I krig og ensomhet: Krigsfotografen Harald Henden».

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Det må ha vært når jeg i perioder har vært uten dekning på fjellturer. Men som lokalavisredaktør er man avhengig av å være tilgjengelig og stort sett pålogget selv om man har noen dager fri – så har aldri vært noe mål å koble helt av, egentlig.

– Når logger du av for kvelden?

– Rundt klokka 23 sjekker jeg mobilen for siste gang, slår av nattbordslampa og legger meg selv til lading.

For ordens skyld: Roger Aarli-Grøndalen ansatte i sin tid Vegard Storbråten Øye i Eidsvoll Ullensaker Blad.

Powered by Labrador CMS