Dagens Næringsliv har over ei tid laget flere artikler om Fredensborg AS og eier Ivar Tollefsen. Foto: Skjermdump / DN.no
Dagens Næringsliv har over ei tid laget flere artikler om Fredensborg AS og eier Ivar Tollefsen. Foto: Skjermdump / DN.no

Et lite flertall i PFU kom til at DN ikke har brutt god presseskikk

Dagens Næringsliv frikjent etter samlet vurdering.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv (DN) ble klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU) for artikler om eiendomsselskapet Fredensborg AS og eier Ivar Tollefsen. Artiklene handlet om kjøp av en rekke boliger uten å melde forkjøp til Oslo kommune slik loven krever.

PFU kom fram til at avisen ikke har brutt god presseskikk. Det kom utvalget fram til etter en samlet vurdering på onsdagens møte. Utvalget var enige om at avisa har gjennomført imponerende journalistisk arbeid med saken.

Diskusjon rundt en tittel

Diskusjonen i utvalget gikk på om avisa hadde gått for langt med én tittel:

«Bankene krever svar fra Ivar Tollefsen»

DN ble klaget inn for denne tittelen på punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten, om dekning for tittel.

PFU-sekretariatet foreslo i sin uttalelse å gi kritikk til DN for nettopp denne tittelen, men fire av utvalgets medlemmer var uenige, mot tre som var enige.

– Jeg mener det ikke er en så stor feil at det holder til en fellelse. Jeg mener det er dekning for det i stoffet, og hvis vi feller tror vi ikke på at DN har hatt kilder på dette, sa PFU-nestleder Anne Weider Aasen (TV 2), som representerer redaktørene.

Flere påpekte at det ikke stod noen steder i brødteksten at bankene krever svar, og at DN kun hadde dette fra anonyme kilder. Bankene selv, derimot, mente de hadde en god dialog med Fredensborg, stod det i DNs artikkel.

– Problematisk

Aftenpostens Gunnar Kagge var blant de tre som var enige med sekretariatet i at tittelen holdt til kritikk:

– Jeg synes også at dette er fantastisk bra journalistikk, som jeg leste med stor interesse da den kom. Men jeg synes tittelen er veldig problematisk. Det er slått fast at bankene ikke krever svar.

– Jeg skjønner problemet til DN. De har en eller flere anonyme kilder som sier at bankene er bekymret, men bankene sier åpent at de har god dialog. Da er det ganske langt til å si at bankene krever svar – her har DN et problem med dokumentasjonen, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

Tollefsen i Fredensborg klaget inn avisa til PFU på flere punkter, for hele dekninga, fordi han mente den var ubalansert, og gir et feilaktig inntrykk av at klager bevisst har unngått lover.

Han mente avisa hele veien har lagt vekt på forhold som bekrefter hypotesene de startet med, og tiet om opplysninger som kunne nyansert bildet.

DN avviste alle påstander om presseetiske brudd, mente de hadde dekning for det de publiserte, og at det var av samfunnsmessig betydning å belyse Fredensborgs metoder og virksomhet.

Tilstede på onsdagens møte i Pressens faglige utvalg: Alf Bjarne Johnsen, leder og journalist i VG; Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund; Nina Fjeldheim, Humanistskolen; Erik Schjenken, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon; Kristin Taraldsrud Hoff, Norsk Landbrukssamvirke; Gunnar Kagge, Aftenposten; Stein Bjøntegård, NRK; Anne Weider Aasen, TV 2.

Powered by Labrador CMS