Helge Simonnes. Foto: Birgit Dannenberg
Helge Simonnes. Foto: Birgit Dannenberg

Vårt Land-redaktørens klage forkastet

LILLEHAMMER (Journalisten): “Gjeldstynget medieleder” var tittelen i DN. Det likte ikke Helge Simonnes og klaget til PFU.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mentor Mediers konsernsjef og Vårt Lands sjefredaktør Helge Simonnes har gjeld til konsernet han leder. Dette fikk bred dekning i Dagens Næringslivs Etter Børs-seksjon.

Simonnes mener at denne omtalen av hans og hans hustrus økonomi ikke har noe i avisspaltene å gjøre. Simonnes anfører også at når det først skal stå om deres private økonomi, bør det fremstilles riktig. Han viser til tittelen om at han er gjeldstynget, noe han selv bestrider.

Må tåle fokus

DN på sin side avviser klagen og viser til at Simonnes har ledende roller i forhold til Vårt Land og Dagsavisen som til sammen mottar 80 millioner i direkte støtte fra staten. Avisen benekter også at det er faktafeil i artikkelen.

DN skriver i sitt tilsvar at de forstår at det kan oppfattes som ubehagelig å få et slikt søkelys rettet mot seg, men at personer som Simmones må tåle et slikt fokus.

Det er Pressens Faglige Utvalg delvis enig i og skriver i sin uttalelse at konsernsjefens økonomi har en viss offentlig interesse. Særlig fordi han hever lønn i et konsern som mottar betydelig statsstøtte, og også har tatt opp lån hos sin arbeidsgiver. At Simonnes samtidig er aktiv i aksjemarkedet, mener utvalget kan være problematisk i forhold til hans rolle som redaktør.

- Utvalget mener derfor Dagens Næringsliv var i sin fulle rett til å ettergå klagerens økonomi, heter det i uttalelsen.

Fikk imøtegåelse

Utvalget merker seg også at det var dialog mellom DNs journalister og Simonnes før artikkelen ble publisert. Det vektlegges også at Simonnes fikk samtidig imøtegåelse og at hans egen avvisning om påstanden om at han var gjeldstynget, allerede står i ingressen.

Selv om det ikke dokumenteres Simonnes har betalingsproblemer, mener utvalget at tittelen har dekning.

- Slik utvalget ser det, er det neppe tvil om at klageren har en betydelig gjeld i forhold til sitt inntektsgrunnlag, og et slikt saksforhold er også en rimelig fortolkning av “gjeldstynget medieleder”.

Utvalget konkluderer med at DN ikke brøt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS