NRK endrer Her og Nå

Får mer sendetid, men også mer musikk.

Redaktørmøtet i NRK besluttet å beholde Her og Nå-navnet i P1s sendeflate. Men ikke slik det er i dag. Som Journalisten kunne fortelle i begynnelsen av mai, hang Her og nå i en tynn tråd.

Tirsdag er det klart at P1s flaggskip får store endringer. Programmet vil begynne sine sendinger to timer senere for å gi bedre sendeplass til distriktskontorene. I bytte blir det utvidet med en halvtime, samtidig som at en tredjedel av programmets innhold nå skal være musikk.

Det er særlig i den siste halvtimen det skal spilles musikk.

En tung dag

– Vi er blitt bedt om å fortsette og lage programmet, men akkurat i dag er vi lei oss alle sammen. Det er en veldig tung dag, men vi må prøve å finne pågangsmotet og gjøre det beste ut av det, sier klubbleder Merete Jansen i Dagsnytt.

Jansen arbeider selv for Her og Nå og sier hun opplever at klubben har kommet med flere gode argumenter for å beholde dagens format, og er skuffet over at ledelsen ikke mente det samme.

– Men det er jo ikke slik at vi slutter på dagen i protest heller. For en ting er at vi skulle ønske at det ikke ble sånn, men samtidig skjer dette nå og da må vi forholde oss til det.

Bedre sendeplan

Programdirektør Per Arne Kalbakk sier til Journalisten at endringene kom fordi ledelsen mener at det nye sendetidspunktet er bedre for Her og Nå. Han begrunner det med at lytterne er flere, og de lytter lengre. Og selv om det er en suksess de endrer på, mener Kalbakk at det er en fordel på lengre sikt å endre på profilen.

– Samtidig får vi tre timer sammenhengende distriktssendinger på P1, og disse to tingene henger sammen, sier han.

Det betyr at det mens distriktskontorene i dag har to timer på formiddag og halvannen time på ettermiddagen nå får tre timer.

– Vi mener dette er et bedre alternativ, og dette betyr ikke at vi nedvurderer nyhetene for P1, snarere tvert imot. Nyhetene er viktige for P1, for mange er dette nyhetstilbudet de får med seg i løpet av en dag. Derfor kommer det til å være minst like mange minutter med nyheter etter endringene er gjennomført, sier Kalbakk.

Skjermer Dax18

Programdirektøren legger til at Dagsnytt vil beholde sin hovedsending på ti minutter, men at det ikke er besluttet når det skal legges til.

Han legger til at det ikke er besluttet om man skal beholde merkenavnet Her og Nå etter omleggingen, og understreker at det heller ikke er noe ønske om å fjerne det. Kalbakk forteller at selv om en tredjedel av programmets sendeflate skal inneholde musikk, så vil det være mer musikk i den siste halvtimen enn i den første timen.

Gjør dere dette for å skjerme Dagsnytt 18 som begynner en halvtime før programmet er ferdig?

– Ja, det gjør vi. I den siste halvtimen blir det en annen profil på Her og Nå-stoffet. Det blir sport, underholdning og direktereportasjer. I tillegg blir det en høyere musikkandel enn i den første timen.

Også Norgesglasset flyttes

Det er ennå ikke satt noen dato for når endringen vil skje, men det er på det rene at det først vil skje over nyttår. Det skal utover høsten arbeides med detaljene i omleggingen. Blant annet om sporten får mer sendetid enn de har i dag.

I tillegg til endringene med distriktssendingene og Her og Nå flytter P1-ledelsen ganske dramatisk på Norgesglasset. Programmet har i dag to timer lang sendeflate som går fra 13 til 15. Dette utvides med en time og programmet skal begynne klokken 11.

Powered by Labrador CMS