Kjetil Stormark. Foto: Inge Aalbu
Kjetil Stormark. Foto: Inge Aalbu

Stormark politianmeldt

Dalane Tidendes sjefredaktør Kjetil Stormark etterforskes for å ha hindret politiets arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelsen ble gjort kjent etter at Dalane Tidende har trykket flere kritiske artikler om at politiet ikke har hatt forsvarlig dekning i deres nedslagsområde.

Kjørte flere politisaker

Dalane Tidende har blant annet fortalt at Rogaland politidistrikt i fjor gikk med 11 millioner i overskudd, samtidig som Dalane i Rogaland tidvis har vært uten politipatruljering på nattetid. Avisa har også meldt at politimesteren i Rogaland har fått bonus for gode resultater.

Den artikkelen fikk politidirektør Ingelin Killengreen til å skrive leserinnlegg til avisen der hun hevdet det ikke var dekning for å skrive at politimesteren fikk bonus. Avisen svarte med å trykke det opprinnelige intervjuet med politimesteren i Rogaland i sin helhet.

Sammenfall i tid

Stormark reagerer på sammenfallet mellom de kontroversielle sakene og at politiet nå velger å bruke så mye tid og krefter på anmeldelsen mot ham. Tidligere har politiet lokalt valgt å ikke bruke tid på å forfølge saker av denne typen, mener Stormark.

– Det er spesielt. Lensmannen i Hjelmeland kjørte de 12 milene til Egersund og dukket uanmeldt opp på mitt kontor for personlig å fortelle meg at jeg var under etterforskning. Samtidig fikk jeg beskjed om at hvis jeg la meg flat og fakset en beklagelse, ville de se på saken med andre øyne og at det da sannsynligvis ikke ville bli noen reaksjon, sier Stormark til Journalisten.

Kaos på åsted

Episoden Stormark er anmeldt for fant sted 27 november i fjor. Under dekningen av en trafikkulykke hadde redaktøren fått tillatelse fra ett av mannskapene i 330-skvadronen og innsatslederen til å stå inntil et kjøpesenter for å ta bilde av Sea King-helikopteret når det skulle ta av.

– Så kom det en politimann som ropte at alle skulle flytte seg bakover. Jeg spurte om det også gjaldt meg i og med at innsatslederen og en fra 330-skvadronen hadde sagt at det var ok for meg å stå der jeg gjorde. Han svarte at han var eldste politimann på stedet og at jeg skulle flytte meg snarest. Han tok tak i meg og rev og slet i klærne mine. Jeg skjønte da at ytterligere dialog var nytteløs, og flyttet meg umiddelbart dit han sa.

Stormark sier han reagerte på politimannens oppførsel og derfor varslet politiets operasjonsleder ved Rogaland politidistrikt om dette senere samme kveld.

– Jeg har også prøvd å ta opp saken med stasjonssjefen ved Egersund politistasjon, men han har aldri hatt tid til å møte meg. Etter at den aktuelle politimannen gikk av med pensjon ved årsskiftet, lot jeg saken ligge. Men tre måneder etter ulykken får jeg altså beskjed om at jeg er politianmeldt for denne hendelsen. Før dette har jeg ikke hørt noe som helst om anmeldelsen, sier Stormark.

– Ikke noe sammenfall

Politiadvokat Øyvind Haukland i Rogaland politidistrikt avviser at det er et sammenfall mellom denne saken og dekningen Dalane Tidende har hatt av politiet.

– Den anmeldelsen forelå allerede i desember og vil avkrefte Stormarks mistanker om sammenfall, sier Haukland.

Han sier saken er under etterforskning og at han ikke kan gå ut med detaljer som kan skade bevisbildet.

– Han er anmeldt for ikke å ha etterfulgt pålegg for at politi og ambulansepersonell skulle få arbeide på åstedet.

Nekter å beklage

Stormark vil ikke gi noen beklagelse i forhold til det han er anmeldt for. Men han sier samtidig at han er ydmyk for at han kan ha feilbedømt stemningen på åstedet da han veldig tidlig tok et par bilder med blitz, i nærheten av det livreddende arbeidet, og som det senere aldri var aktuelt å bruke på trykk.

– Det var et kaotisk åsted, der jeg opplevde mye uprofesjonell atferd fra både redningspersonell og andre, og der jeg føler at jeg selv også famlet litt til å begynne med. Jeg syntes også det var krevende å arbeide der, og skulle gjerne sett at jeg ikke hadde tatt de aktuelle bildene, slik omstendighetene da var. Men dette rammes utelukkende av medmenneskelige hensyn, og ikke juridiske regler. Det jeg er anmeldt for, er en situasjon som inntraff langt senere og som er noe ganske annet. I forhold til jussen i dette, har jeg verdens reneste samvittighet, sier Stormark.

Han reagerer likevel på at politiet velger å gå inn i saken på den måten de har gjort.

– Jeg synes timingen er påfallende og at det er påfallende at politiet velger å bruke ressurser på en slik sak. Om dette er klossete håndtert eller om det er et sammenfall kan ikke jeg si sikkert, men det oppleves slik. Jeg legger meg uansett ikke flat for noe jeg ikke kan akseptere straffansvar for. Dette oppleves som et forsøk på å kneble avisen og meg som redaktør, sier Stormark.

Avisa har engasjert advokat og vil forsøke å avdekke hvem i politiet som har bestemt at etaten skal bruke ressurser på akkurat denne saken.

Powered by Labrador CMS