Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Den store sparedagen satte medier som navn på dagen da ansatte i Danmarks Radio (DR) fikk beskjed om hvordan den danske allmennkringkasteren skal spare 20 prosent de neste fem årene.
Annonse
Klokken 10 orienterte DRs toppsjef Maria Rørbye Rønn de ansatte i København om kuttene. Der fikk de beskjed om at DR må spare 538 millioner norske kroner årlig.
– Det er gjort en politisk beslutning om å redusere DRs økonomi med 20 prosent. Det blir hardt, men vi har påtatt oss oppgaven, sier Rønn i en pressemelding.
Hun fremholder at DR ikke har ønsket å bruke ostehøvel i alle avdelinger, men gjør tydelige prioriteringer på hva de skal jobbe med fremover. Kor, orkester, TV-drama og innhold til små barn, samt dokumentarområdet vernes mens sport, underholdning, livsstil og utenlandsk drama rammes.
At sport nedprioriteres betyr blant annet at store sportsbegivenheter som sykkelrittet Tour de France og europeisk håndball ikke blir å finne på lisenskringkasteren i fremtiden.
Innsparingene kommer som en følge av medieforliket som ble inngått i Danmark tidligere i år.
Overfor danske Journalisten har en tillitsvalgt beskrevet dagen som redselsfull.
– Jeg har ikke gledet meg til å komme på jobb i dag, sier redaktør Trine Skovgaard for DR3 til danske Journalisten.
Mandag var flere ledere, inkludert ledere med journalistisk ansvar, innkalt til drøftelsesmøter, ifølge samme nettavis. Der de fikk beskjed om at arbeidsgiveren har til hensikt å nedbemanne dem. Det skal være snakk om 25 lederstillinger som kuttes. En av de som rammes er mediehusets kulturdirektør.
Hva konkret vet vi at skjer?
Mellom 375 og 400 stillinger i hele mediehuset skal kuttes. Det opplyser DR selv i en pressemelding. DR hadde ved utgangen av fjoråret 2.700 ansatte, slik at kuttet utgjør rundt 15 prosent av staben.
TV-kanalene DR2 og DRK slås sammen til samfunns- og kulturkanalen DR2+. Tre radiokanaler legges også ned. Det blir mindre lineær kringkasting og mer digital strømming i fremtiden.
Ifølge danske Journalisten skjer 10 prosent av kuttene på innhold og 17 prosent i administrasjon.
Foruten sport og underholdning rammes også nyheter til en viss grad. Små TV-aviser og to magasinprogrammer kuttes ifølge Mediawatch.
Kuttene vil bli mest synlige for publikum fra 2020.
Annonse
Hvorfor skjer dette?
Bakgrunnen for innsparingene er at en ny femårig medieavtale ble inngått mellom den danske regjeringen og Dansk Folkeparti i slutten av juni.
For DRs del sier forliket ifølge allmennkringkasteren selv at mediehuset skal gå fra å være en bred medievirksomhet til en markant og samlende kulturinstitusjon med fokus på nyheter, opplysning, kultur og læring, samt innhold til barn og ung.
Det er i denne avtalen det også fastslås at DR skal spare 20 prosent frem mot 2023. Summen som skal spares er ifølge Politiken 773 millioner danske kroner, tilsvarende 989 millioner norske kroner.
TV-lisensen skal gradvis gjøres om til en skatt i perioden 2019 til 2022.
Hvordan er reaksjonene?
Leder Lars Werge i journalistforbundet i Danmark kaller nedbemanningene en massakre. Han mener også at politikerne bryter prinsippet om armlengdes avstand ved å be DR avstå fra å skrive lange, dyptgående artikler på nettet.
– Prinsippet ikke bare utfordres, men er nærmest eliminert. Det er skjemmende å se den slags politiske innblanding i et land hvor vi pleier å si at politikerne ikke skal blande seg inn, sier Werge til Danske Journalisten.
Det er leder Richard Aune i NJ i NRK (NRKJ) helt enig i.
– Det kan ikke være sånn at politikerne skal mene noe om hva slags plattform vi skal publisere på og hva slags uttrykk vi skal bruke i journalistikken. Det må være et redaktøransvar.
Aune mener det Norge først og fremst kan lære av Danmark, er hvordan man ikke skal gjøre det for allmennkringkastingens del. Han beskriver dagen som trist, selvsagt for kolleger i Danmarks Radio, men aller mest for det danske publikummet.
– Det er jo publikum som er den store taperen i dag. Det blir åpenbart et dårligere tilbud.
NRKJ-lederen er kritisk til at DR har prioritert områder som sport vekk.
– Jeg mener det er farlig å utelukkende kutte i program med stor publikumsappell, men mener samtidig at ostehøvel er en veldig dårlig måte å kutte på.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at kuttene kommer som en følge av mediepolitikk som alle, det vil si publikum, allmennkringkaster og kommersielle medier, kommer dårligere ut av.
– Det kuttes stort sett i alle tiltak. Det gjør at Danmarks Radio svekkes og at Danmark får færre fellesarenaer og blir mindre viktige i danskenes liv, sier Eriksen.