Tor-Erling Thømt Ruud, klubbleder i VG. Foto: Kristine Lindebø
Tor-Erling Thømt Ruud, klubbleder i VG. Foto: Kristine Lindebø

VGs klubbleder:
– Journalister skal ikke straffes på presseetisk grunn. Vi er veldig glade for at det ikke skjer her

Noe annet hadde vært farlig, mener Tor-Erling Thømt Ruud.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ettermiddag ble det klart at VG-reporter Lars Joakim Skarvøy har sagt opp jobben i avisa, og går til en annen jobb i eierkonsernet Schibsted.

Ifølge en pressemelding skal Skarvøy jobbe med prosjekter knyttet til nye satsingsområder innen media.

I meldingen uttaler sjefredaktør Gard Steiro at Skarvøy kunne ha fortsatt som VG-ansatt:

– Lars Joakim kunne fortsatt i redaksjonen, men jeg har forståelse for at han velger å takke ja til nye muligheter. Jeg er sikker på at Schibsted vil nyte godt av hans analytiske evner og journalistiske erfaring, sier Gard Steiro i en pressemeldingen.

– Klart prinsipp

Skarvøy har vært i permisjon siden VG la fram sin egen rapport om dekningen av dansevideo-saken i mars, og en som sier seg glad for løsningen som nå har kommet, er klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud i VG:

– Det har hele tiden vært VG-klubbens og NJs klare prinsipp at journalister ikke skal straffes på presseetisk grunn. Nå når vi ser denne løsningen, er vi veldig glade for at det ikke skjer her, sier Thømt Ruud til Journalisten.

Han legger til:

– Lars Joakim kunne fortsatt i redaksjonen i VG, men har valgt å begynne i ny jobb hos Schibsted. Det har vi forståelse for, og det respekterer vi.

– Det samme markerer Gard Steiro i en setning i pressemeldingen: At Skarvøy kunne fortsatt i VG. Er det en viktig setning?

– Ja, vi har sagt hele tiden at ingen skal straffes for presseetiske brudd. Det har ikke skjedd her.

– Har dere vært bekymret for at noe lignende en «straff» skulle bli utfallet?

– Jeg opplever at noen synsere har diskutert dette, mens vi hele veien har fastholdt et prinsipp. Det er ikke tradisjon for slike reaksjoner i Norge, og jeg mener det hadde vært å slå inn på en farlig vei, sier Thømt Ruud.

Lars Joakim Skarvøy har ikke besvart Journalistens henvendelser fredag ettermiddag.

Floberghagen: – Viktig prinsipp

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund har ingen kommentar til nyheten om Skarvøys arbeidsframtid, men sier seg helt enig i prinsippet om at journalister ikke skal miste jobben som følge av presseetiske brudd.

– Da ville journalister blitt for redde til å gjøre jobben sin. Det er og skal være mulig å gjøre feil, og vi har en selvdømmeordning som innebærer å publisere en fellelse, ikke at man mister jobben. Dette er et viktig prinsipp, sier Floberghagen til Journalisten.

NJ-leder Hege Iren Frantzen skriver til Journalisten at hun er enig med VG-klubbleder Thømt-Ruud og Floberghagen.

– Det er viktig at vi i pressen diskuterer presseetiske brudd og lærer av overtramp og feil. Det er det som målet med ordningen vår, skriver Frantzen i en tekstmelding.

Powered by Labrador CMS