Dansk medieleder foreslår å fase ut statlig pressestøtte. Her statsbygningen Christiansborg i København.
Dansk medieleder foreslår å fase ut statlig pressestøtte. Her statsbygningen Christiansborg i København.

Dansk medietopp foreslår å avskaffe pressestøtten

Skal sikre frie og uavhengige medier.

Publisert Sist oppdatert

I en kronikk i Berlingske skriver administrerende direktør Stig Ørskov i JP/Politikens Hus at de danske myndighetene bør revurdere om private medier i Danmark bør få produksjonsstøtte i fremtiden.

Her foreslår også Ørskov at det igangsettes en gradvis utfasingsperiode på 10-15 år av den direkte produksjonsstøtten til etablerte medier i landet. For demokratiets skyld.

– Realiteten er at det ikke bare er sunt for demokratiet at de private mediene klarer seg uten statsstøtte. Det er også sunt for mediene. I tillegg viser utviklingen at mediene faktisk kan klare seg godt uten støtte, skriver han i kronikken.

– Behov for uavhengighet

Videre understreker Ørskov at selv om Danmark har pressefrihet, finnes det flere eksempler på at staten blander seg inn i medienes drift.

Et skrekkeksempel er, ifølge Ørskov, at Forsvarets og Politiets etterretningstjeneste i desember innkalte mediesjefer til møter for å minne dem på at det er straffbart å videreformidle lekket informasjon fra etterretningstjenester.

– Eksemplene understreker behovet for at vi i Danmark har private medier som er politisk og økonomisk uavhengige. Og ikke minst uavhengig av staten, skriver han i kronikken.

Ifølge danske Journalisten kommer forslaget som en forlengelse av et utspill fra bransjeorganisasjonen Danske Medier, om å redusere driftsstøtten enkelte medier får utbetalt.

Powered by Labrador CMS