En omfattende klage mot NRK Brennpunkt, er blant sakene PFU måt ta stilling til førstkommende onsdag. Arkivfoto: Kristine Lindebø
En omfattende klage mot NRK Brennpunkt, er blant sakene PFU måt ta stilling til førstkommende onsdag. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Disse sakene skal Pressens Faglige Utvalg ta stilling til

Prisbelønt NRK-prosjekt er klaget inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg skal etikkutvalget blant annet behandle en omfattende klage mot NRK Brennpunkt-dokumentaren «Legekoden». Programmet vant i fjor høst Dataskup-prisen, og er også en kandidat til Skup-prisen, når den deles ut kommende helg.

I den tv-sendte dokumentaren - pluss oppfølgingssaker på tv og flere nettsaker - rettes søkelyset mot Avdeling for klinisk patologi ved Drammen sykehus, som analyserer vevsprøver og stiller kreftdiagnoser.

Slik solgte NRK Brennpunkt selv inn programmet:

«Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare, og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist - for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?»

I nettartikkelen Kreft, penger og juks står det blant annet:

«Det at norske sykehus blir målt på innsats, og får betalt deretter, har lagt til rette for misbruk. Historien de siste 20 årene er full av eksempler på ulike sykehus som har jukset med kodene, altså regningene de har sendt til Staten. På den måten har de fått mer penger enn de har krav på.»

Les PFU-sekretariatets oppsummering av klagebehandlingen her.

Klagerne er eller har vært overleger ved Drammen sykehus, og de hevder at NRKs publisering har påført patologiavdelingen så stor skade at dens fremtid er usikker.

Klager mener at NRK ikke har vært tilstrekkelig kildekritisk (Vær varsom-plakatens punkt 3.2), eller lagt vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon (Vær varsom-plakatens punkt 4.1). Klager er også kritisk til hvordan tidligere ansatte er fremstilt som varslere, og at flere påstander er basert på anonyme kilder.

NRK skriver i sitt tilsvar:

«Vi går ut fra at klagerne har framført de samme argumentene og lagt fram den samme dokumentasjonen for alle som har gransket takstbruken ved Patologisk avdeling.»

Videre står det:

«Men det er altså slik at verken Helfo, politiet, revisorene fra PwC eller Vestre Viken helseforetak (VVHF) har festet lit til disse argumentene. Alle disse instansene har uavhengig av hverandre kommet til samme konklusjon: Det har vært en gjennomgående urettmessig bruk av takstkoder ved Avdeling for patologi, og VVHF har på bakgrunn av dette blitt ilagt en foretaksstraff på 1 million kroner for grovt bedrageri.»

Disse sakene skal også behandles av PFU 27. mars:

Bak lukkede dører skal PFU også ta stilling til en klage mot fotballmagasinet Josimar.

Journalisten strømmer alle de åpne sakene på onsdagens møte i PFU. Møtet starter klokken 9.30.

Powered by Labrador CMS