Fredsprisvinner Maria Ressa tar en selfie med prisvinner Dmitrij Muratov under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus 10. desember.
Fredsprisvinner Maria Ressa tar en selfie med prisvinner Dmitrij Muratov under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus 10. desember.

Dataangrep mot Nobels nettsider på fredsprisdagen

Påvirket ikke brukere eller innholdet på sidene.

Publisert Sist oppdatert

Da Nobels fredspris ble delt ut i Oslo 10. desember, skjedde det samtidig et dataangrep mot Nobelstiftelsens nettsider. Angrepet ble avverget.

– Det var et parallelt angrep mot Nobelstiftelsen i Sverige og mot oss i Nobelinstituttet, sier IT-ansvarlig Bjørn H. Vangen i Nobelinstituttet til NTB.

Angrepet ble anmeldt i begge land.

Nobelstiftelsen leverte sin anmeldelse til politiet i Oslo fredag 21. januar, opplyser Vangen.

Angrepet fant sted da fredsprisseremonien ble strømmet live fra Oslo og Stockholm. Fredsprisen 2021 ble delt ut til den russiske journalisten Dmitrij Muratov og den filippinske journalisten Maria Ressa.

Ville hindre publisering

Det dreier seg om et såkalt distribuert tjenestenektangrep (DDoS), som utsatte nettsidene for høy belastning. Ifølge Nobelstiftelsen var det utformet for å hindre deres mulighet til å oppdatere og publisere ny informasjon om nobelprisen og nobelprisvinnernes arbeid.

– Nobelstiftelsen og Det Norske Nobelinstitutt ser derfor dette som et alvorlig angrep på Nobelprisen, og politianmelder forholdet for å bidra til økt bevissthet rundt slike angrep, som dessverre er altfor vanlige i samfunnet, og som på lengre sikt kan utgjøre en trussel mot ytringsfriheten, skriver stiftelsen i en pressemelding.

Dette er første gang Nobelstiftelsens nettsider er utsatt for et slikt type angrep, opplyser Vangen.

Nobelstiftelsen ser svært alvorlig på hendelsen.

– Det er viktig å reagere på trusler mot ytringsfriheten, sier direktør Vidar Helgesen i Nobelstiftelsen til svenske Ekot.

Ingen mistanker

Angrepet ble avverget og påvirket ikke brukere eller innholdet på sidene, opplyser stiftelsen.

– Det viser at tiltakene vi har fungerer. Siden gikk ikke ned, og det er vi fornøyd med, sier Vangen.

Nobelinstituttet har ingen konkrete mistanker om hvem som står bak, men de ønsket å anmelde hendelsen blant annet for å øke bevisstheten rundt slike angrep.

– Det er et angrep mot ytringsfriheten. Det er viktig å opprettholde et forsvar for at viktig informasjon kommer ut i verden, sier Vangen.

Han sier at det nå er opp til politiet hva de gjør med saken. Generelt er det vanskelig å komme til bunns i hvem som står bak slike angrep, sier han.

Powered by Labrador CMS