Ny styreleder i Mecom

Men fortsatt ingen etterfølger til David Montgomery. Selskapet befinner seg i et vakuum, mener konserntillitsvalgt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mecom Group, som eier norske Edda Media, sendte fredag klokka 12 ut en børsmelding der det framgår at styrelederen de siste to årene, Alasdair Locke, er erstattet av Stephen Davidson. Davidson kom inn i Mecom-styret i 2009 som en profesjonell, eierutnevnt representant. Han vil også fungere som administrerende direktør i Mecom inntil styret har ansatt en permanent etterfølger til Montgomery.

Marianne Østlie, konserntillitsvalgt i Mecom Group og ansatterepresentant i Edda Medias konsernstyre, mener lederskiftet demonstrerer at Mecom befinner seg i et vakuum i kjølvannet av konsernsjef David Montgomerys avgang 14. januar. Børsmeldingen gir ingen informasjon om når en ny konsernsjef kan være på plass, mens det tidligere har vært antydet ved utgangen av januar.

Ikke åpne diskusjoner

– Mye er ganske usikkert i Mecom. Dette er ikke åpne diskusjoner, og det er ulike synspunkter blant aksjonærene. Driveren Montgomery er borte, og det har oppstått et slags tomrom når det gjelder innflytelse og retning. Selskapet står overfor noen viktige veivalg. Det pågår diskusjoner både om strategivalg og etterfølger til Montgomery.

– Kan man lese noe budskap ut fra skiftet av styreleder?

– Nei, egentlig ikke. Locke fikk betydelig mer ansvar etter at Montgomery gikk av, og det kan være uenighet mellom ham og aksjonærene. Men skiftet kan også skyldes at Locke har mye annet å ta seg av, han er milliardær med ansvar for diverse virksomheter. Jeg oppfatter dette først og fremst som et signal om at styret må finne ut av hvor Mecom skal gå videre, altså et strategivalg.

Aksjonærbråk

Hovedtillitsvalgt i Edda Media, Jan Erik Skau, sier at han ikke har noen kunnskap om årsaken til skiftet av styreleder.

– Det er ikke ukjent at det har vært aksjonæruro og annen støy i Mecoms styre. Dette har i stor grad vært knyttet til Montgomery. Han har hatt sine støtte- og motspillere, og styret prøver nok nå å samle seg og bli mer enhetlig. Det mest spennende er hvem som blir ny konsernsjef og hvilken stragi som velges.

Skau håper at Mecoms nåværende strategi, som går ut på å holde medieselskapet samlet og ikke selge ut enkeltdeler, overlever.

– Ingen påvirkning

Konserndirektør i Edda Media, Stig Finslo, har følgende kommentar til skiftet av styreleder i Mecom:

– Vi tar meldingen om skifte av styreleder i Mecom og om at han vil være arbeidende styreleder fram til den nye daglige lederen kommer på plass til orientering. Dette påvirker ikke den daglige virksomheten for oss i Edda Media. Den nye styrelederen har sittet i styret i to år og følgelig vært med på å utmeisle den strategiske retningen for Mecom-konsernet slik vi kjenner den.

Aksjekursen opp

Det har vært en del bevegelse blant aksjonærene i den siste tiden. En av de største eierne, Aviva, solgte seg forleden ned fra 18 til 17 prosent. Dette kan ha sammenheng med et ønske om å sikre gevinst, etter at kursen på Mecom-aksjen har hatt en formidabel økning på 41,6 prosent siden årsskiftet.

En del aksjonærer håper på betydelig gevinst ved å splitte opp og selge ut deler av Mecoms medievirksomheter i Skandinavia, Polen og Nederland.

Powered by Labrador CMS