– Jeg vil ikke anbefale noen å gå til retten før alle andre alternativer er prøvd, sa Ruud Rogier til Journalisten i juli. Foto: Kjerstin Gjengedal
– Jeg vil ikke anbefale noen å gå til retten før alle andre alternativer er prøvd, sa Ruud Rogier til Journalisten i juli. Foto: Kjerstin Gjengedal

Historisk seier for frilansere i Nederland: Konsern dømt til å betale 50 prosent høyere honorar

Nå varsler det nederlandske journalistlaget enten gruppesøksmål eller nye kollektive forhandlinger.

Publisert Sist oppdatert

I sommer skrev Journalisten om to nederlandske frilansjournalister som saksøkte et mediekonsern for bedre betaling.

Nå har de to vunnet frem i det nederlandske rettssystemet melder flere nederlandske medier.

Honorarene var for lave mener en domstol i Amsterdam, skriver økonomiavisen NRC.

Får 50 prosent høyere honorar

Søksmålet ble fremmet av frilansjournalist Britt van Uemvar og frilansfotograf Ruud Rogier mot DPG Media (tidligere De Persgroep). Ifølge dommen har de to mottatt henholdsvis 13 cent per ord og 42 euro per bilde.

Dommeren har gitt saksøkerne medhold i at de fortjener mer og har derfor økt betalingen med 50 prosent. Nå skal van Uemvar få 21 cent per ord, mens Rogier får 65 euro per bilde. Den økte satsen skal gjelde for tekster og fotografi frilanserne har levert i 2018.

Rogier hadde egentlig krevd 150 euro per bilde, men sier seg likevel fornøyd med dommen. Men han tror fortsatt ikke at han vil klare å leve på 65 euro per bilde.

– Du må ha et svært volum i løpet av én dag for å tjene på dette, sier han til NRC.

Saksøkte for å teste ny lov

I 2015 ble den nederlandske åndsverkloven endret med mål om å styrke opphavspersonens rettigheter. Loven sier nå uttrykkelig at opphavspersonen har rett til å forhandle fram «rettmessig» kompensasjon for bruk, inkludert rett til økt kompensasjon hvis verket får større spredning enn forventet.

Det er denne lovendringen som nå har blitt prøvd for retten.

Journalisten snakket med Rogier i sommer, og da varslet han at han ikke hadde fått mer jobb etter han gikk til søksmål.

– Akkurat nå er det jeg som betaler prisen, men jeg klarer meg nok. Og jeg har jo ikke gått til dette søksmålet for lusne 1400 euro, det håper jeg du forstår. Jeg gjør det for å få satt en presedens, sa han til Journalisten i juli.

Rogier hadde tatt med 13 forskjellige fotooppdrag inn i søksmålet for å teste ut den nye loven. Det gir han totalt 299 euro.

Nå varsler det nederlandske journalistlaget (NVJ) til NRC at de vurderer to muligheter videre fremover: Et gruppesøksmål eller å gå inn i kollektive forhandlinger med hele mediesektoren.

Journalisten har vært i kontakt med NVJ, men har foreløpig ikke fått en kommentar selv.

Frykter millioner i økte utgifter

Direktør i den nederlandske delen av De Persgroep, Bart Verkade, har tidligere uttalt at kravet fra frilanserne er for høyt, ifølge avisen NRC. I en uttalelse har han vist til at dersom konsernet skulle betale alle sine lokale og regionale frilansere samme honorar som Rogier og van Uem krever, vil det medføre 30 millioner euro i økte utgifter.

Han har også avvist at det er opp til mediekonsernene å sikre frilanserne levelig lønn – det må være frilansernes eget ansvar, som selvstendig næringsdrivende.

Verkade opplyser nå til NRC at de vil undersøke dommen og hva den vil bety i praksis.

Det er ikke kjent om dommen vil ankes videre.

Powered by Labrador CMS