Oslo-pressen jaktet på anonymt intervjuobjekt

Journalist Arne Børresen i Demokraten intervjuet faren til drapsmannen i Apenes-saken mot at faren fikk være anonym. Straks var Oslo-pressen på tråden for å få navn og telefonnummer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Nesten før vi var kommet på gaten onsdag i påskeuken, var både VG, Dagbladet og TV 2 på tråden. De ville ha navn og telefonnummer til faren, slik at også de kunne lage sine saker. Jeg må innrømme at jeg synes det er pussig at journalister ikke vil respektere at jeg ikke kan blåse kilder bare for å være kollegial, sier Børresen.

Han forteller at VG-journalisten uten videre aksepterte svaret og takket for samtalen, men hverken Dagbladet eller TV 2 ville gi seg. De ringte tilbake flere ganger helt fram til påskeaften. Børresen fikk også flere sms-meldinger om det samme. Han reagerer på at de to mediene var veldig pågående. TV 2-reporteren hadde med seg to praksisstudenter fra Volda, som også gjorde henvendelser i tillegg til henvendelsene fra TV 2s ordinære reporter.

Vil ikke avsløre drapsmannen

– Jeg skjønner jo at journalister ringer og ber om hjelp, men de må kunne ta et nei for et nei. Jeg hadde avgitt ed til faren på at jeg ikke skulle røpe hans identitet eller gi opplysninger til noen, så de kunne finne fram til ham. Det var helt utelukket i det hele tatt å tenke tanken om å gi fra meg slike opplysninger, sier Børresen.

Han opplyser at de to mediene i første omgang ønsket opplysninger om faren, dernest om drapsmannen selv.

– Jeg vet selvsagt hvem drapsmannen er, men har ikke til hensikt å kontakte ham. Mannen er 42 år i dag og var 13 år på drapstidspunktet. Som voksen har han skikket seg vel og har familie, og saken er uansett for lengst foreldet. Det har ingen hensikt å rote i dette nå, sier Børresen.

Han er imidlertid kjent med at enkelte Oslo-medier har tatt kontakt med personer som tilhørte et litt småkriminelt ungdomsmiljø på det tidspunkt fru Apenes ble drept, altså på slutten av 1970-tallet. Hensikten har vært å spore opp drapsmannen og få ham til å stå fram.

– Det synes jeg er veldig feil, sier Børresen.

Asbjørn Olsen tilbakeviser

Journalist Asbjørn Olsen i TV 2 var den som tok kontakt med Arne Børresen. Han sier at han ikke kjenner seg igjen i den beskrivelse Børresen gir av kontakten.

– Jeg snakket med ham to ganger, og jeg oppfattet det slik som at vi hadde en helt vanlig og grei kollegial kontakt, sier han.

Olsen sier at han oppfattet Børresen som en slags mellommann, men skjønte at han hverken ville få farens navn eller få Børresen til å formidle kontakt til faren. Han bekrefter at han hadde med seg to studenter fra Volda, men at han selv dro på påskeferie og ikke har oversikt over hva de har foretatt seg i saken.

– Børresen spadde opp en riktig god journalistisk historie. Jeg ringte ham også etter påske, og skjønner ikke helt at han har opplevd vår kontakt som noe negativt, sier Asbjørn Olsen som også intervjuet Arne Børresen på TV 2-nyhetene.

Dagbladet-journalist må be om lov

Journalist Hans-Martin Thømt Ruud i Dagbladet er atskillig mer tilbakeholden i sine kommentarer og må først innhente tillatelse fra sine overordnede før han i det hele tatt vil snakke med Journalisten. Etter noen timer avgir han følgende erklæring:

– Jeg kan bekrefte at jeg var i kontakt med flere personer i Fredrikstad i forbindelse med denne saken, også journalister. Det har aldri vært aktuelt for meg å be noen røpe sine kilder, sier Thømt Ruud.

Powered by Labrador CMS