Den store journalistprisen til BT og DN

SANDEFJORD (Journalisten): Roar Christiansen i Bergens Tidende og Dagens Næringslivs magasinredaksjon får Den store journalistprisen 2005.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- At juryen har valgt å dele ut to priser i år, er ikke uttrykk for et kompromiss, sa juryleder Kåre Valebrokk da han delte ut prisene på Norsk Journalistlags landsmøte onsdag kveld:

- Snarere er det et forsøk på å markere at vidt forskjellige journalistiske formspråk har samme krav på oppmerksomhet og er like viktige for journalistikken, nå og i fremtiden.

Artikkelserie

Roar Christiansen får prisen for sin artikkelserie om den narkomane og aidssyke Wenche Bogdanovski. Han har fulgt Bogdanovski gjennom 15 år, til hun døde i desember i fjor. Juryen uttaler:

«Nærgående journalistikk overfor de maktesløse krever en helt annen formenn den som kan brukes overfor makthavere. Her gjelder det ikke å være uredd, men redd. Redd for å utlevere mer enn det den som omtales kan bære. Redd for å tippe over i føleri eller sosialpornografi - samtidig som en er nødt til å røre ved lesernes følelser for at reportasjen skal bære. Juryens andre prisvinner har klart denne balansekunsten, og han har klart å balansere mellom sitt opprinnelige gebet, som er fotografiet, og teksten, slik atden ikke forteller samme historie som bildene, men tvert imot supplerer dem.»

- Jeg er veldig takknemlig og veldig stolt. Det ville Wenche også ha vært hvis hun hadde kunnet være med oss, sa Christiansen:

- Jeg vil takke henne, fordi hun lot meg slippe så nært på henne.

Christiansen vant også portrettklassen i den prestisjetunge fotokonkurransen Picture of the Year International i mars i år, med et bilde av Bogdanovski.

Store konsekvenser

Dagens Næringslivs prisvinnersak startet med dokumentaren «Hyllekunstnerne», som sto på trykk 8. januar 2005. Den ble fulgt opp med en rekke reportasjer og nyhetsartikler, som ifølge juryen «sendte et skarpt og gjennomtrengende lys inn i en gjemt og dunkel virkelighet i norsk matvarebransje».

Journalistene bak dokumentaren var Jens M. Johannsson, Bjørn Olav Nordahl, Jostein Løvås og Torgeir Anda, men prisen får til avisens samlede magasinredaksjon, siden flere medarbeidere deltok i det videre arbeidet med saken.

- For å lande en slik dokumentar trenger man både ekstreme enkeltprestasjoner og presist teamarbeid, sa featturesjef Gry Egenæs i Dagens Næringsliv.

- Jeg vil takke alle i avdelingen for at de holdt ut de lange nettene og helgene, oghissige advokatene og de lange møtene.

Juryen skriver:

«Med presist kildearbeid og stor tålmodighet avdekket avisen konkurransehindrende avtaler, grådighetskultur, smøring og ikke minst hvor pengene i bransjen virkelig tar veien. Den gamle regel om å «følge pengene frem til makten» ble grundig og effektivt demonstrert gjennom hele reportasjeserien, som har fått og fortsatt kommer til å få store følger for matvarebransjens fremtid.»

Prisverdig innsats

Den store journalistprisen utdeles gjennom Norsk Presseforbund og tildeles en medarbeider eller en gruppe medarbeidere som i løpet av det siste året har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område. Hensikten med prisen er å oppmuntre til og hedre kvalitet i journalistikken.

Prisen kan tildeles medarbeidere både i trykt presse, nettpublikasjoner og fjernsyn. Prisen finansieres av Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Den Norske Fagpresses Forening, NRK og TV 2.

Powered by Labrador CMS