– Det er et enormt informasjonsbehov

De store mediene bruker betydelige ekstraressurser på å holde publikum orientert om den dramatiske terrorsituasjonen.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Justisdepartementet og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) hasteinnkalte til pressekonferanse klokka 10 torsdag formiddag. Der informerte de om en mulig terrortrussel mot Norge fra personer med tilknyting til en gruppe i Syria.

Dermed startet de store redaksjonene å kalle inn ekstra journalister - også noen som befant seg på ferie - for å håndtere situasjonen. VG er blant mediene som har iverksatt en massiv dekning av terrorsaken i alle sine kanaler, inkludert VGTV.

– Vi har kalt inn ekstra mannskap for å være mest mulig slagkraftig på tv. Vi rigget opp en ekstrasending som blant annet overførte pressekonferansen klokka 14.00, og vi har ambisjoner om å holde en løpende dekning også på tv. Både med pressekonferanser og intervjuer med folk om hvordan de forholder seg til trusselen. Det blir reportasjer i alle kanaler, sier redaksjonssjef Marius Tetlie.

Han legger til at VG er brukbart bemannet på nett og papir. Redaksjonen betrakter trusselvarslet som en særdeles stor og dramatisk nyhetssak som VG kommer til å bruke mye ressurser på.

Stor interesse

– Det er den viktigste nyhetssaken for oss å dekke nå, sier Tetli og forteller at interessen for terrortrusselen er svært stor blant VGs lesere og brukere.

– Det ser vi blant annet på aktiviteten i vårt livestudio på nett. Informasjonsbehovet er stort og vi prøver å oppfylle vårt mandat. Vi satser på å finne ut mest mulig om bakgrunnen, samtidig som vi legger vekt på å være faktuelle og ikke bidra til å hausse opp en frykt blant folk.

Fikk kritikk

NRK fikk tidlig kritikk, fordi Dagsnytt kuttet overføringen fra pressekonferansen klokka 10.00 etter fem minutter. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk var raskt ute og beklaget. Han betegner avgjørelsen som en misforståelse.

– Vi bruker det vi har av disponibelt folk. Vi har ekstra nyhetssendinger på tv, utvidete sendinger på radio og heldekkende nyhetsformidling av saken på nett, sier Kalbakk.

Han legger til at det er grenser for hvor mye man kan sitte og spekulere om en ukjent trussel i livesendinger på tv. Derfor la NRK istedet opp til ekstra nyhetssendinger hver time.

Hentet fra ferie

Kalbakk forteller at NRK har kalt inn en håndfull ekstra journalister fra nærområdet i Oslo. Enkelte av dem er hentet tilbake fra ferie.

– Noen reportere som har politi og jihadisme som spesialområde er hentet inn ekstra. Andre starter tidligere på jobb i dag enn de egentlig skulle, eller jobber lengre vakter enn normalt. Så har vi selvsagt fordelen med distriktskontorer som fanger opp det som måtte skje lokalt.

Kalbakk legger til at radiokanalene NRK P2 og Alltid Nyheter vil ha en ekstrasending på to timer om terrorstrusselen, med start klokka 15.00. Dagsrevyens sendinger 19.00 og 21.00 vil etter alt å dømme bli utvidet. Også Sommeråpent på NRK1 legger om programmet og tar for seg terrorsaken.

Reell trussel

Kalbakk understreker at NRK legger opp den redaksjonelle innsatsen ut fra at terrotrusselen er reell.

– Når PST og Justisdepartementet går ut med dette og dermed skaper uro blant folk, så tyder det på at det er en trussel de tar alvorlig. Det må vi også gjøre. Trusselen virker konkret, men ikke spesifikk. Derfor er det skapt et stort informasjonsbehov ute i befolkningen. Det merker vi ved at det kommer ekstra henvendelser til oss.

Kalbakk legger til at informasjonsbehovet innebærer et behov for en bred dekning av saken, noe NRK legger opp til resten av dagen og eventuelt i dagene framover.

Direktesendinger

Budskapet er det samme i TV 2.

– Vi har kalt inn det vi kan av ekstra bemanning, blant annet journalister som befant seg på ferie, forteller kveldsredaktør Ronny Oksvold i TV 2s Oslo-redaksjon.

Han anslår at det midt på dagen var hentet inn ti journalister ekstra, utover normal bemanning. Også hos TV 2 går medarbeidere i nyhetsredaksjonen utvidete vakter i dag.

TV 2 Nyhetskanalen har kjørt fortløpende direktesending siden i formiddag og vil fortsette med det fram til hovedkanalens ordinære nyhetssendinger i kveld. Normalt skulle Nyhetskanalen gå i en sendesløyfe fra klokka 14.00.

– Enormt behov

– Vår vurdering er at det er et enormt informasjonsbehov ute i befolkningen. Derfor er det viktig at vi dekker saken veldig bredt i hele landet og blant annet ser på hvilke tiltak politiet har satt i verk. Vi satser på å snakke med vanlige folk hvordan de opplever situasjonen. Og vi vil selvsagt prøve å finne ut mer om de personene PST mener har til hensikt å utføre en terrorhandling.

Da Journalisten snakket med kveldsredaktør Oksvold ved 13-tiden var det fortsatt ikke avklart i hvilken grad nyhetssendingene på hovedkanalen vil bli utvidet som følge av terrorstrusselen.

 

 

Powered by Labrador CMS