Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock på besøk hos sin russiske motpart Sergej Lavrov i Moskva 18. januar.

Deutsche Welles Moskva-kontor må stenge

En reaksjon på at russiske RT har fått sendeforbud for sin tyskspråklige kanal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Moskva-kontoret til den tyske TV-kanalen Deutsche Welle har fått ordre om å stenge. Alle de ansatte mister presseakkrediteringen.

Det russiske utenriksdepartementet skriver i en uttalelse at de også vil sette en stopp for Deutsche Welles satellittsendinger og annen type rikskringkasting som den statseide tyske kanalen har på russisk territorium.

Stengingen er en reaksjon på at det statseide russiske TV-nettverket RT har fått sendeforbud for sin tyskspråklige kanal – RT DE – i Tyskland.

– Dette er på ingen måte mulig å forstå og en fullstendig overreaksjon, sier DW-direktør Peter Limbourg og kaller det en absurd reaksjon fra Russland.

Russiske myndigheter har kalt forbudet for et angrep på ytrings- og pressefriheten, og advart om at det vil få konsekvenser.

– Angrep på ytringsfriheten

– Situasjonen er helt klar: Et russisk medie, jeg vil til og med si et internasjonalt medie, har fått forbud mot å sende i Tyskland. Dette er ikke noe mindre enn et angrep på ytringsfriheten, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov tidligere torsdag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Kritikere mener at RT DE sprer propaganda og feilinformasjon, mens tyske myndigheter har begrunnet forbudet med at kanalen manglet lisens, og at den derfor måtte tas av lufta.

RT, som tidligere het Russia Today, har internasjonale sendinger på seks språk. Russiske myndigheter mener at den tyskspråklige kanalen bidrar til mer mangfold i europeisk meningsdannelse.

Moskva-besøk

Da Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock besøkte Moskva i januar, understreket hun at all statlig kontrollert rikskringkasting er forbudt i Tyskland som følge av den sentrale rollen statskontrollert rikskringkasting spilte i Nazi-Tyskland.

Deutsche Welle, eller DW, er en statseid nyhetskanal som sender programmer døgnet rundt og som finansieres over det tyske statsbudsjettet. Den har sendinger på tysk, engelsk, spansk og arabisk.

Powered by Labrador CMS