KULTURMINISTER: Hadia Tajik presenterte sitt første kulturbudsjett på Folkemuseet. Foto:Kathrine Geard
KULTURMINISTER: Hadia Tajik presenterte sitt første kulturbudsjett på Folkemuseet. Foto:Kathrine Geard

- Ikke departementet som skal fordele

Tajiks gravestøtte fortsatt på tegnebordet.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under Nordiske Mediedager kunngjorde kulturminister Hadia Tajik at regjeringen ønsker å innføre en støtteordning til gravejournalistikk hvor redaksjoner kan søke om støtte på prosjekter. Denne ordningen vil eventuelt bli en del av pressestøtten.

Bakstreversk

Mandag skrev DN på lederplass at den første søknaden til ordningen burde være til et prosjekt som så på hvordan statlig finansiering påvirker undersøkende journalistikk.

Dette budskapet mener Erlend Frafjord i dokumentarmagasinet Plot representer en bakstreversk holdning all den tid mediene allerede i dag er avhengige av direkte og indirekte støtte til å finansiere journalistikken gjennom produksjonsstøtten og nullmoms.

For Plot vil en støtte til undersøkende journalistikk kunne være en god ordning som løfter budsjettene til bladet.

Uten bindinger

Vi ville vite hva kulturminister Hadia Tajik mente om DNs utspill og sendte henne (eller den politiske ledelsen i departementet) en epost via informasjonsavdelingen:

- DN mener den første søknaden til støtte til gravejournalistikk fra staten burde gå på tilskuddsordningen. Hvordan stiller man seg til det?

Svarene kom per epost litt senere på dagen, altså mandag.

- En slik ordning er avhengig av at det er tillit til at tildeling skjer uten binding eller lojalitet til politikk eller institusjoner. Vi har ikke bestemt innretningen ennå, men jeg vil være helt tydelig på at det ikke er Kulturdepartementet som skal ta stiling til hva slags prosjekter som skal få støtte gjennom denne ordningen. Etter at vi har besluttet hvem det er som skal forvalte støtteordningen, er jeg trygg på at de vil finne gode prosjekter.

- Kunne det vært et godt “første tildeling”-prosjekt?

- Støtteordningen kommer som følge av en anbefaling fra Mediestøtteutvalget i 2010. Danmark har en lignende ordning, der man gjennom den såkalte ”public service pulje” gir støtte til blant annet TV-journalistikk.

 

Powered by Labrador CMS