PFU behandlet klage mot Fædrelandsvennen. Bildet er fra et tidligere møte.
Foto: Marte Vike Arnesen
Pressens Faglige Utvalg
Dobbel PFU-fellelse mot Fædrelandsvennen etter sak om Jehovas Vitner
Skulle gjort bedre opplysningskontroll og gitt større anledning til tilsvar, mener utvalget.
Da avisa Fædrelandsvennen satte et kritisk søkelys på hvordan Jehovas Vitner behandler personopplysninger, og tok for seg en konkret skilsmissesak behandlet innad i trossamfunnet, ga de ikke god nok anledning for samtidig imøtegåelse av konkrete sterke beskyldninger.
Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) med da utvalget behandlet en klage mot avisa onsdag 26. april.
I en sak fra oktober i fjor publiserte Fædrelandsvennen en artikkel med tittelen «Krever svar fra Jehovas vitner», og ingress: «Hvorfor og hvordan behandler trossamfunnet detaljerte opplysninger om medlemmers sexliv? Datatilsynet krever svar for å avklare om Jehovas vitner følger loven.»
Avisen tok ikke tilstrekkelig forbehold, og ga ikke trossamfunnet god nok mulighet til å forsvare seg, konkluderte PFU.
Avisa ble felt på punkt 3.2 om opplysningskontroll og punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse i presseetikk-regelverket Vær varsom-plakaten.
I den vedtatte uttalelsen lyder det at PFU understreker at Jehovas Vitner måtte akseptere et kritisk søkelys, og at omtalen av trossamfunnets domsutvalg hadde offentlig interesse.
Artikkelen inneholdt forbehold om omstridte forhold, fastslår PFU, men fortsetter:
«Samtidig finner PFU det kritikkverdig at avisen har publisert enkelte konstaterende formuleringer, uten at det var dokumentert som faktum. Utvalget viser til mellomtittelen «Tok notater om sex-liv» og formuleringer om at den omtalte mannen ble nektet innsyn i egne opplysninger.»
Om imøtegåelse skriver PFU at de mener Jehovas Vitner hadde kjennskap til hva saken i hovedak skulle dreie seg om, men:
«PFU ser at Jehovas Vitner ikke ble forelagt de konkrete påstandene som Fædrelandsvennen publiserte, da redaksjonen var i kontakt med trossamfunnet. Redaksjonen sendte en epost der det stod at saken gjaldt Datatilsynets henvendelse, og eposten ble sendt etter at redaksjonen først hadde forsøkt å få til intervju på telefon, noe Jehovas Vitner ikke ønsket.»