Gule advarer mot omstridt redaktør

Lars Gule mener redaktøren i Document.no ikke bør inviteres til debatt.

Publisert Sist oppdatert

Gule var tidligere generalsekretær for Human-Etisk Forbund og jobber nå på Høyskolen i Oslo. Han har vært en aktiv debattant på nettstedet Document.no, men har i det siste brukt Vårt Lands Verdidebatt.no som arena.

I et innlegg på Verdidebatt.no advarer han mot å invitere Hans Rustad, redaktør og daglig leder for Document.no, inn i det offentlige ordskiftet.

- Har blitt mer rasistisk

«Rustad fortjener ikke å bli invitert til TV-debat­ter eller å være kommentator i andre sammenhenger hvor man forsøker å drøfte innvandring, asylpolitikk og det flerkulturelle samfunnet på en seriøs måte», skriver Gule.

Til Journalisten sier Gule at oppfordringen om boikott skyldes at Document.no etter hans mening har beveget seg i en stadig mer reaksjonær og rasistisk retning.

- Jeg ønsker ikke at Document.no skal legges ned, men jeg har fulgt utviklingen over de siste fire-fem år og den har vært mildt sagt bekymringsfull. Det publiseres nå innlegg fra mange med åpenbart rasistiske holdninger. Rustad er ansvarlig for det som publiseres på Document.no og har selv valgt å presentere rasistiske synspunkter på redaksjonell plass.

Vil boikotte, men ikke stenge

- Mange mener det er gunstig at debatten føres i det åpne rom, selv om det er synspunkter man liker dårlig. Har det ikke en verdi at også Rustad får komme til orde?

- Jeg sier ikke at jeg ønsker at vi skal ha en myndighet som stenger nettsteder som Rustads, men ved å publisere åpenbart rasistiske tekster har Rustad valgt å tre ut av det gode selskap. Det er ingen plikt til å publisere rasistiske ytringer, eller å utvide hans plattform ved å invitere ham til seriøse debatter.

- Tror du at ditt utspill gjør at flere medier vurderer å ikke invitere Rustad til debatt?

- Jeg vet ikke. Dette har blitt ytret på et debattnettsted og har vel ikke fått den store oppmerksomheten så langt, men det at dere skriver om det kan gjøre at det kommer litt høyere på dagsorden.

- Får holde på med sitt

Rustad sier til Journalisten at han ikke gidder å kommentere Gules påstander om at Docu­ment.no er blitt rasistisk/mer rasistisk.

- Gule spiser disse begrepene til både frokost, middag og kvelds, og det er måten han stempler folk som mener noe annet enn ham. Han holdt på med å skrive innlegg på Document.no i flere år. Jeg vet ikke om han prøvde å «oppdra oss», men det endte gjerne med å skrive ut diagnoser. Nå ser jeg at han er svært aktiv på Verdidebatt. Han får holde på med sitt.

Redaktøren sier han ikke har fått noen signaler om at han og Document.no er blitt mindre spiselige for mediene etter Gules boikottutspill.

Har fått pengestøtte etter Gules utspill

- Vi har derimot fått en rekke støtteerklæringer og det har også kommet inn en del penger. Mitt klare inntrykk er at ønsker om å utestenge folk fra den offentlige debatten møter liten gjenklang i dag. Vi er fremdeles litt på siden i det etablerte mediebildet og er ikke så lett å plassere. Det at vi driver såpass mye med mediekritikk gjør nok også sitt til at vi ikke så ofte blir invitert til debatter i mediene.

Han sier Document.no ikke har forandret mening, men at landskapet rundt har gjort det.

- Det er bare å se på selvmordsbombingen i Stockholm, følgene av karikaturtegningen i Jyllands-Posten, og det skjer også ting i vår lille andedam. David Cameron sa i en tale i Tyskland lørdag at den flerkulturelle ideologien er død og at han vil stoppe støtten til grupper som undergraver det vestlige samfunnet. Det er en uttalelse som skaper forsider i de fleste andre land enn Norge.

Boikotter ikke

Redaksjonssjef Hilde Løchen i avdelingen for magasin, debatt og kultur i NRKs nyhetsdivisjon sier etter å ha lest Gules innlegg at de ikke kommer til å ta noen beslutning om å utestenge Rustad fra fremtidige debatter.

- Han har ikke vært mye brukt hos oss, og det eksisterer ikke noen planer om å bruke ham igjen nå. Men i prinsippet utelukker vi ikke noen fra debatt hos oss for alltid. Vi vurderer fra program til program og gjør nøye research i forkant av alle våre debattprogrammer, sier Løchen.

Powered by Labrador CMS