Dokumentaristen Deeyah Khan er nominert til Rory Peck-prisen, som hyller arbeidet til frilansfotografer innenfor nyheter og aktualiteter, for «White Right: Meeting the Enemy». Foto: Fuuse Films
Dokumentaristen Deeyah Khan er nominert til Rory Peck-prisen, som hyller arbeidet til frilansfotografer innenfor nyheter og aktualiteter, for «White Right: Meeting the Enemy». Foto: Fuuse Films

Norgesaktuelle Deeyah Khan nominert til gjev frilanserpris

Pris som hyller frilansfotografer.

Publisert

Deeyah Khan er nominert til nok en pris. Denne gangen en som hyller arbeidet til frilansfotografer innenfor nyheter og aktuelle saker – og oppkalt etter Rory Peck, kameramannen drept i kampene rundt fjernsynskomplekset i Moskva i 1993.

Selv gikk Deeyah Khan rett inn i USAs største og mest voldelige høyreradikale markering på mange år, i Charlottesville i 2017. Resultatet ble den Emmy-prisbelønte filmen «White Right: Meeting the Enemy».

Nå er Khan og filmens produsent Darin Prindle nominert til årets Sony Impact Award for Current Affairs, også kjent som Rory Peck-prisen, sammen med åtte andre bidrag.

Årets ni filmer er fra Bangladesh, USA, Sudan, Irak, Syria, Venezuela og Middelhavet, og utforsker både fattigdom, rase, konflikt og utvandring, melder arrangørene. Vinneren utropes 1. november.

– Min besettelse er å se om vi kan gjenkjenne oss selv i andre, om vi har innlevelse med de menneskene som politikerne skaper så mye frykt rundt, sier Deeyah Khan i et intervju med Marie Claire.

Bladet arrangerte et intervjumøte mellom Khan og M.I.A. - som drømte om å bli dokumentarfilmskaper før artistkarrieren tok henne, og er å se i «Matangi/Maya/M.I.A»A.

Mandag 17. september dukker Deeyah Khan opp i barndomsbyen Oslo i regi av Fritt Ord , som arrangerer en spesialvisning av «White Right: Meeting the Enemy». To av personene fra filmen, den tidligere nasjonalisten Arno Michaelis og aktivisten Pardeep Kaleka vil sitte i panelet sammen med Khan, i en samtale ledet av journalisten Ingerid Salvesen.