Filmskaperne bak dokumentarer om dyremishandling i norsk næring tildeles Fritt Ords Honnør, opplyser nestleder Bård Vegar Solhjell i Fritt Ord. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dokumentarer om svineprodusenter og pelsdyrnæringen får Fritt Ords Honnør

– Et imponerende arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fritt Ords Honnør tildeles skaperne bak dokumentarer om dyremishandling i pelsindustrien og svineproduksjonen i Norge.

Frank Nervik, Norun Haugen, Ola Waagen og Piraya Film tildeles prisen for dokumentarfilmene «Pels» (2014) og «Griseindustriens hemmeligheter» (2019).

­– Prisvinnerne har gjennom et imponerende arbeid og med utfordrende metoder bidratt til nødvendig debatt både om pelsdyr og svinehold i Norge. Stiftelsen Fritt Ord mener deres ytringer har vært et viktig bidrag til offentlig debatt om dyrs levekår og dyrs egenverdi, sier nestleder Bård Vegar Solhjell i Fritt Ords styre.

«Griseindustriens hemmeligheter» ble sendt i NRK-programmet Brennpunkt i juni i år og avdekket omfattende lov- og regelbrudd i grisefjøs og -slakterier.

Deler av dokumentaren ble filmet med skjult kamera av Norun Haugen, som tilbrakte tid på 13 grisefarmer i Norge over fem år.

Etter at programmet ble sendt har Økokrim siktet tre grisebønder for brudd på dyrevelferdsloven.

Også «Pels» ble vist i Brennpunkt. Frank Nervik brukte skjult kamera til å dokumentere forholdene for dyrene og holdninger i pelsdyrnæringen. Filmen viser brudd på god dyrevelferd.

Hver av de fire prisvinnerne tildeles 100.000 kroner. De mottar prisen 22. oktober.

Powered by Labrador CMS