Facebook-gründer Mark Zuckerberg får mer kritikk. Foto: Stephen Lam Reuters / NTB Scanpix
Facebook-gründer Mark Zuckerberg får mer kritikk. Foto: Stephen Lam Reuters / NTB Scanpix

New York Times:
Facebook feilinformerte om russisk innblanding i presidentvalget

Sa det var utenkelig at de kunne brukt Facebook.

Publisert Sist oppdatert

Facebook feilinformerte om sin kunnskap om hvordan Russland brukte plattformen deres til å påvirke det amerikanske valget i 2016, ifølge The New York Times.

Høsten 2016 sa Facebook-topp Mark Zuckerberg at det var utenkelig at russerne kunne ha brukt Facebook for å hjelpe Donald Trump med vinne det amerikanske valget, men ifølge en lang artikkel avisen The New York Times publiserte torsdag, visste eksperter i selskapet allerede da om russernes aktivitet.

Facebook skal faktisk ha begynt å samle inn beviser om russisk aktivitet over et år tidligere gjennom en etterforskning ledet av tidligere sikkerhetsdirektør Alex Stamos.

Ifølge avisen leide Facebook også inn et PR-byrå for å diskreditere sine politiske kritikere, og konkurrenter som Apple og Google, da selskapet fikk kritikk for hvordan de håndterte russiske forsøk på innblanding i valget, etter hvert som nye momenter i saken dukket opp.

Forsinke, benekte og avlede

Opplysningene i artikkelen er basert på intervjuer med over 50 mennesker i selskapet, kongressmedlemmer, andre ansatte i Washington-politikken og lobbyister. Ifølge kildene har Facebooks strategi for å håndtere krisen vært å «forsinke, benekte og avlede».

Ifølge kildene skal Zuckerberg og hans nestkommanderende Sheryl Sandberg ha vært så opptatt av at Facebook skulle vokse at de ignorerte tegn på at noe var galt, før de forøkte å skjule opplysninger fra offentligheten.

Zuckerberg og Sandberg er begge jøder og selskapet skal derfor også ha forsøkt å stemple sine kritikere som antisemitter.

Påpeker unøyaktigheter i artikkelen

I et tilsvar publisert på sine egne sider, skriver Facebook at det er flere «unøyaktigheter» i saken til The New York Times. De skriver likevel at de har valgt å gå ut av kontrakten de har med PR-byrået som er omtalt i avisens sak.

– Vi har erkjent offentlig ved flere tilfeller, blant annet under høring i Kongressen, at vi var for sent ute med å se den russiske innblandingen på Facebook, og annet misbruk, skriver Facebook.

De understreker at de har gjort grep for å bedre sikkerheten.

– Vi har fremdeles mye arbeid igjen, men vi er stolte over fremskrittene vi har gjort for å bekjempe desinformasjon, å fjerne dårlig innhold og forhindre utenlandske aktører i å manipulere plattformen vår, skriver selskapet.

Powered by Labrador CMS