Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi skulle hente noen dokumenter på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul da han forsvant 2. oktober. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi skulle hente noen dokumenter på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul da han forsvant 2. oktober. Foto: Reuters / NTB scanpix

Washington Post mener Trump driver med «diplomatisk oppvask»

Publiserte natt til torsdag Khashoggis siste kommentar.

Publisert

Washington Post, som publiserte forsvunnede Jamal Khashoggi kritiske kommentarartikler om Saudi-Arabia, spør hvorfor USA blander seg i forsvinningssaken.

På lederplass spør avisas redaktører hvorfor Trump-administrasjonen «rydder opp etter Saudi-Arabias rot».

De skriver at de støtter FN-ansattes tidligere uttalelser i Washington Post , som ønsker en uavhengig internasjonal granskning av hva som har skjedd med Khashoggi.

Skal ha funnet bevis

Journalisten har vært sett siden han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Ifølge tyrkiske tjenestemenn har de funnet beviser for at Khashoggi ble drept på konsulatet.

USAs utenriksminister Mike Pompeo var onsdag i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh for å møte kronprins Mohammed bin Salman for å, ifølge Trump-administrasjonen, presse regjeringen i landet for å komme til bunns i saken.

Avisa skriver at Pompeo «smilte bredt da han møtte kronprinsen, og synes å ikke ha til hensikt å finne sannheten i saken som kronprinsen prøver å rømme fra».

Rengjøringsteam kom først

Før etterforskningsteamet, som besto av tyrkisk politi og en saudiarabisk delegasjon, gjorde tekniske undersøkelser i konsulatet tidligere denne uka, ankom et rengjøringsteam huset. Washington Post mener vaskingen illustrerer saken. De skriver videre at det som ikke aksepteres er en diplomatisk oppvasks utført av Trump-administrasjonen for et regime og en hersker som de har gått langt i å begunstige.

Pompeo uttalte etter møtet med landets kronprins at de ønsker å få alle fakta på bordet i saken. Bin Salman har også uttalt at han nekter for å ha noe med saken å gjøre.

Siste tekst

Washington Post publiserte natt til torsdag det som trolig er den siste teksten journalisten skrev. I kommentaren, som heter «What the Arab need most is free expression», skriver Khashoggi om mangel på ytringsfrihet og pressefrihet i de arabiske landene.

Teksten ble levert av Khashoggis oversetter dagen etter at han forsvant.

Stadig sikrere

Amerikansk etterretning er stadig sikrere på at kronprins bin Salman er skyldig i det angivelige drapet på Jamal Khashoggi, ifølge New York Times.

Avisen skriver at etterretningstjenestene har indisier, men ikke direkte bevis, som knytter den saudiarabiske kronprinsen til saken, ifølge amerikanske og europeiske tjenestemenn.

De har ikke kunnet slå fast om bin Salman beordret å få journalisten drept, eller om hans intensjon var å få ham pågrepet og sendt tilbake til Saudi-Arabia.

Tjenestemennene sier til avisen at kronprinsens makt over landets sikkerhetstjeneste gjør det svært lite sannsynlig at et drap kunne ha blitt gjennomført uten at han visste noe.

Lydopptak skal finnes

Anonyme tyrkiske tjenestemenn hevder å ha lydopptak som angivelig bekrefter at Khashoggi ble drept. Onsdag ba USAs president Donald Trump Tyrkia dele disse «om de finnes», noe han tror de gjør.

Trump har holdt tilbake kritikken av det saudiarabiske regimet, som han sier er en viktig alliert samt viktig for amerikansk militærindustri. Presidenten avviser imidlertid at den forsiktige tilnærmingen overfor Saudi-Arabia er et forsøk på å dekke over for dem.

Powered by Labrador CMS