Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, her i Wilmington i juli. Bidens valgkampapparat skal bruke flere hundre millioner dollar på annonsering på nett og TV.
Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, her i Wilmington i juli. Bidens valgkampapparat skal bruke flere hundre millioner dollar på annonsering på nett og TV.

Joe Biden har satt av 280 millioner dollar til reklame

Satser stort på annonser digitalt og på TV.

Publisert Sist oppdatert

Demokratene satser stort på reklame på TV og nett i en valgkamp som er sterkt preget av pandemien.

Joe Bidens valgkampapparat har satt av 280 millioner dollar til reklame digitalt og på TV, ifølge AP nær dobbelt så mye som Trump-leiren skal bruke.

Annonsene er en viktig del av Bidens valgkamp, som er sterkt preget av koronasituasjonen i USA. 77-åringen har stort sett holdt seg i sitt hjem i Delaware, noe kritikerne har omtalt som en «bunkerstrategi». Bidens leir avviser kritikken, og sier presidentkandidaten bare går foran med et godt eksempel.

Onsdag ble det kjent at den tidligere visepresidenten også dropper turen til Demokratenes landsmøte i Milwaukee, der han formelt skal nomineres som presidentkandidat.

Virtuelt

Partikilder opplyser at landsmøtet skal avholdes på nett, og at ingen representanter kommer til å reise til Wisconsin for å delta.

Selv under pandemien kunne Bidens formelle nominasjon ha blitt en TV-begivenhet som kunne ha hjulpet Demokratene til å nå ut til millioner av velgere. Hvordan nominasjonen nå skal foregå er så langt ikke kjent, men det blir en virtuell begivenhet i en eller annen form.

På landsmøtet avgjør nærmere 4.000 delegater formelt hvem som skal bli Demokratenes presidentkandidat i valget i november. Det er avklart på forhånd at Biden blir utpekt.

Republikansk avlysning

Republikanerne har også vært tvunget til å gjøre endringer på grunn av smittesituasjonen.

Partiet skal etter planen holde landsmøte fra 24. til 27. august, men som følge av koronapandemien kommer president Donald Trump neppe til å være på plass

Det er også uklart hvor og hvordan landsmøtet skal avholdes. Det skulle ha vært holdt i Charlotte i North Carolina, men dette ble endret da Trump røk uklar med delstatens demokratiske guvernør om koronarestriksjoner.

Deretter ble landsmøtet flyttet til Jacksonville i Florida, til jubel fra delstatens republikanske guvernør. Nå har smittespredningen imidlertid skutt fart i Florida, og arrangementet er avlyst.

Uansett hvor landsmøtet blir holdt, vurderer Trump nå å holde seg unna og i stedet takke for renominasjonen som presidentkandidat i en videooverført tale fra presidentkontoret, noe som er et brudd med tradisjonen om å ikke bruke Det hvite hus eller andre offentlige bygninger i partipolitiske sammenhenger.

– Det er enkelt, og jeg synes at det er en nydelig setting. Det er absolutt ett av alternativene, sa presidenten til Fox News onsdag.

Enorme summer

Biden-leirens annonsepenger fordeler seg på 220 millioner dollar til TV-tid, mens 60 millioner skal settes av til digital reklame.

Trump-kampanjen skal til sammenligning bruke 147 millioner dollar, ifølge beregninger gjort av nyhetsbyrået AP.

– Vi synes det er viktig at folk ser og hører ham, fordi det handler om lederskap. Den trygge og stabile tilstedeværelsen tror vi folk ser i Joe Biden, sier Biden-strategen Mike Donilon.

Satser på ulike stater

Biden har satt av sendetid i 15 delstater, mange av dem tradisjonelle vippestater. Det gjelder Pennsylvania, Michigan, Wisconsin og Florida, men Biden satser også på stater som historisk har tilhørt Republikanerne, som Arizona, Georgia og Texas.

I tillegg har de satt av sendetid til enkelte tradisjonelle vippestater som de siste årene ser ut til å ha beveget seg bort fra Demokratene, som Ohio og Iowa.

Ifølge Biden-kampanjen vil en «betydelig del» av reklamene være snutter på rundt ett minutt. De skal fortsette å fremme budskapet om at Trump har håndtert koronakrisen på en svak måte.

Venter på visepresidentkandidat

Det er foreløpig ikke besluttet hvem Biden velger som sin visepresidentkandidat.

En offentliggjøring var ventet denne uka, men et medlem av Bidens team sier nå til AFP at det ikke vil skje. Biden må velge visepresidentkandidat før Demokratenes landsmøte 17. august.

Han har tidligere sagt at visepresidentkandidaten blir en kvinne.

Powered by Labrador CMS