DT svarer med at de har drevet journalistikk. Foto: Martin Huseby Jensen.
DT svarer med at de har drevet journalistikk. Foto: Martin Huseby Jensen.

Ap-politiker oppfordrer til boikott av Drammens Tidende

– Mest problematisk for henne selv, sier nyhetsredaktør Alf Petter Øverli. 

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert med kommentar fra Havva Cukurkaya

Oppfordringen ble fremsatt av bystyrepolitiker Havva Cukurkaya i en diskusjon på Facebook-gruppen « Norsk-tyrkere », som har mer enn 3.400 medlemmer, skriver Drammens Tidende.

Bakgrunnen var en debatt om Drammens Tidende og dekningen av det tyrkiske miljøet i byen der avisen i flere artikler har dokumentert bånd til tyrkiske høyrenasjonalister.

Boikott-oppfordringen er på tyrkisk, men Drammens Tidende har fått tilgang til følgende oversettelse:

«Kjære venner, jeg oppfordrer dere videre til å støtte avisen «Dagsavisen Fremtiden» ved å bli abonnenter. De skriver aldri noe negativt om tyrkerne. De prøver alltid å beskytte tyrkerne. Og for de av dere som abonnerer DT avisen, oppfordrer jeg til å avslutte sine medlemskap».

Flere av DTs redaktører og journalister har bedt om å bli medlem av Facebook-gruppen, men er foreløpig ikke blitt godkjente av gruppens administratorer.

Drevet journalistikk

Nyhetsredaktør Alf Petter Øverli i Drammens Tidende forteller Journalisten at avisen har drevet vanlig, lokal journalistikk som handler om det tyrkiske miljøet i Drammen, og om noen føler seg støtt av det, må det stå for deres regning. 

– Vi føler nå at vår journalistikk blir framstilt som noe annet enn det det er. Vi har drevet god journalistikk, der vi har snakket med flere kilder og de som har ønsket det har fått sitatsjekk. Ingen har bedt om korrigering i disse sakene, sier han. 

Han har ikke fått henvendelser om at noen har sagt opp abonnement ennå. 

– Jeg tror de fleste journalister er kjent med at folk kan bli sinte etter en sak, men det endrer seg raskt. Jeg tenker at oppfordringen til Cukurkaya er mest problematisk for henne selv - og partiet.

Tar avstand

– Drammen Arbeiderparti tar selvfølgelig totalt avstand fra en sånn uttalelse. Vi er helt entydige og uten tvil opptatt av at den frie pressen er en grunnpilar i et åpent, demokratisk samfunn. Det å oppfordre til boikott av en avis fordi avisen skriver noe man ikke liker, er helt uakseptabelt, sier leder Dag Ebbestad i Drammen Arbeiderparti til Drammens Tidende.

Han sier videre at saken vil få konsekvenser. Ebbestad opplyser til DT at han har vært i kontakt med Cukurkaya, og bedt henne om å beklage og trekke uttalelsene sine. I motsatt fall, om hun velger å stå på dem, mener Ebbestad at hun må vurdere sitt medlemskap i Drammen Arbeiderparti.

– Det er klart at når en av våre medlemmer uttaler seg imot enten vår offentlige politikk eller grunnleggende verdisyn, så vil det nødvendigvis føre til at vi må ta det opp internt, sier Ebbestad.

Ytringsfrihet som privat person 

Havva Cukurkaya skriver følgende til Drammens Tidende i en SMS:

«Jeg har ikke uttalt meg som Ap-politiker, men benytter meg av ytringsfriheten som en privat person».

Videre mener Cukurkaya at DT har oversatt teksten feil, og sender denne oversettelsen:

«Venner, heretter oppfordrer jeg dere til å støtte Dagsavisen Fremtiden ved å bli abonnenter. De skriver ikke negativt om tyrkere. De prøver alltid å være objektive. Og for de av dere som abonnerer DT avisen, oppfordrer jeg til å avslutte sine medlemskap. Nå har de tydelig klargjort sitt ståsted. Nå håper jeg dere innser hvem som har en finger med i spillet her. Straks det dukker opp nyheter om «FETØ» skolene, begynte de å komme med falske anklager mot de tyrkiske foreningene for å endre fokus. De svartmaler dere og omfavner skolene deres».

Powered by Labrador CMS