En tyrkisk politibetjent passerer et bilde av Jamal Khashoggi som er satt opp i forbindelse med en seremoni for den saudiarabiske journalisten og skribenten i Istanbul i forbindelse med årsdagen for drapet.
En tyrkisk politibetjent passerer et bilde av Jamal Khashoggi som er satt opp i forbindelse med en seremoni for den saudiarabiske journalisten og skribenten i Istanbul i forbindelse med årsdagen for drapet.

Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Tyrkia

20 saudiarabere anklages for drapet på journalisten.

Publisert Sist oppdatert

Rettssaken mot 20 saudiarabere som anklages for drapet på skribenten Jamal Khashoggi i 2018, er innledet i Istanbul.

Blant de tiltalte er to av kronprins Mohammed bin Salmans tidligere medarbeidere.

Tyrkisk påtalemyndighet mener at Ahmed al-Asiri, som var Saudi-Arabias viseetterretningssjef, og Saud al-Qahtani, en av kronprinsens tidligere rådgivere, ledet operasjonen og ga ordre til teamet som utførte drapet. De 18 andre står tiltalt for å ha utført drapet, med «avskyelige intensjoner og tortur».

Khashoggi var selv saudiaraber og ble drept etter å ha gått inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å ordne med dokumenter som han trengte for å kunne gifte seg igjen.

Utenfor sto hans tyrkiske forlovede Hatice Cengiz og ventet. Da han ikke kom ut igjen, varslet hun tyrkiske myndigheter. Nå håper hun at rettssaken vil føre til at nye bevis kommer fram.

Kritisk til kronprinsen

Ifølge tiltalen ble Khashoggi kvalt til døde hvorpå kroppen ble partert. Levningene er aldri funnet.

Khashoggi var tidligere på god fot med den saudiarabiske kongefamilien, men han var kritisk til kronprinsen. I sine kommentarer i blant annet Washington Post rettet Khashoggi kraftig kritikk mot bin Salman, som nå anses å være den reelle lederen i Saudi-Arabia.

Det tyrkiske aktoratet har lagt ned påstand om livsvarig fengsel under særskilte strenge vilkår, som er lovens strengeste straff etter at Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2002.

FN-rapportør til stede

Til stede under rettssaken er også FNs spesialrapportør for utenomrettslige drap, Agnès Callamard. Hun har gransket drapet og konkludert med at det var en utenomrettslig henrettelse som den saudiarabiske staten er ansvarlig for.

I Saudi-Arabia har det vært arrangert en lukket rettsprosess etter drapet. I desember oppga myndighetene at fem personer var dømt til døden. Deretter sa Khashoggis sønner at de tilga drapsmennene, noe som åpnet for at de kunne benådes. Verken al-Asiri eller al-Qahtani ble dømt i saken. Al-Qathani var ikke engang tiltalt, mens al-Asiri ble frikjent.

Callamard har beskrevet rettssaken som et spill for galleriet, der de som sto bak og de som lot drapet skje, deriblant kronprinsen, ikke ble utpekt.

Fakta om Khashoggi-drapet

  • Fredag 3. juli åpnet rettssaken mot 20 saudiarabere som anklages for drapet på den saudiarabisk skribenten Jamal Khashoggi i 2018, i Istanbul. Alle står tiltalt in absentia. Blant de siktede er nestlederen for Saudi-Arabias etterretning, Ahmed al-Assiri, og den saudiarabiske kongefamiliens kommunikasjonssjef Saud al-Qahtani. De to anklages for å ha ledet operasjonen.
  • Amerikansk etterretning har konkludert med at drapet ble beordret av Saudi-Arabia kronprins og reelle leder, Mohammed bin Salman.
  • 59 år gamle Khashoggi ble sist sett da han gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober 2018. Der skulle han ordne med dokumenter som han trengte for å kunne gifte seg på nytt med tyrkiske Hatice Cengiz, som ventet på ham utenfor. Da han ikke kom ut igjen, varslet hun tyrkiske myndigheter.
  • Khashoggi var lenge på god fot med den saudiarabiske kongefamilien, men ble etter hvert kritisk til kronprinsens politikk.
  • I september 2017 forlot han hjemlandet. Khashoggi bodde etter dette i eksil i USA og skrev blant annet for Washington Post.
  • Saudi-Arabia hevdet først at Khashoggi forlot konsulatet i live. 20. oktober 2018 innrømte de imidlertid at han døde på konsulatet.
  • Levningene av Khashoggi er aldri blitt funnet. Tyrkiske påtalemyndighet mener at Khashoggi ble kvalt til døde hvorpå kroppen ble partert.
  • Saudi-Arabia har arrangert sin egen rettssak, der elleve personer var tiltalt for drapet. I desember oppga myndighetene at fem personer var dømt til døden. I denne rettssaken ble al-Asiri frikjent, mens Al-Qathani ikke engang var tiltalt. Etter rettssaken sa Khashoggis sønner, som fortsatt er bosatt i Saudi-Arabia, at de tilga drapsmennene, noe som åpnet for benådning.
Powered by Labrador CMS