Arkivbilde av helsearbeideres om arbeider ved en helsestasjon som behandler ebolarammede i Beni i Kongo DRC. Foto: Jerome Delay/ AP/ NTB scanpix
Arkivbilde av helsearbeideres om arbeider ved en helsestasjon som behandler ebolarammede i Beni i Kongo DRC. Foto: Jerome Delay/ AP/ NTB scanpix

Kjent journalist og ebola-bekjemper drept i Kongo

Angrepet i sitt eget hjem.

Publisert Sist oppdatert

En radiovert, kjent for sitt arbeid med å opplyse om sykdommen ebola, er drept i i sitt hjem i det nordøstlige Kongo, opplyser landets hær søndag.

Den 35 år gamle journalisten Papy Mumbere Mahamba ble drept i et angrep av ukjente i byen Lwemba søndag. Kona til journalisten ble skadd, og huset deres ble satt fyr på, før gjerningsmennene rømte fra stedet.

Motivet for drapet er ukjent, men det skjedde samtidig som helsemyndighetene vil ta i bruk en ny vaksine mot ebola i områder som enda ikke er rammet av sykdommen. Papy Mumbere Mahamba var kjent for sitt arbeid med å drive opplysning om sykdommen.

Organisasjonen som overvåker pressefriheten i Afrika, OLPA, oppfordret søndag myndighetene i Kongo til å etterforske drapet grundig. Drapet føyer seg inn i rekken av flere voldelige angrep på dem som prøver å begrense spredningen av den svært smittefarlige sykdommen. Særlig blir rådene om å avstå fra de tradisjonelle begravelsesritualene møtt med mistroiskhet fra lokalbefolkningen.

Lørdag opplyste myndighetene at 11.000 doser med vaksiner mot ebola vil bli gitt til frivillige som bor like utenfor områdene som er direkte berørt av sykdommen. Vaksinen omtales som eksperimentell, men er så langt gitt til 250.000 mennesker siden august i fjor.