Mecom-sjef David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg
Mecom-sjef David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg

– Brenner under Montys føtter

Mulige Edda-kjøpere forsvinner mens aksjemarkedet er urolig for Mecom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag snudde aksjekursen til Mecom og pekte oppover på London-børsen igjen. Etter nesten et år med sammenhengende fall mer enn doblet kursen seg og aksjen går fredag formiddag for 30 øre.

Trekker seg

Fredag ble det kjent at Pareto-konstellasjonen med blant andre Vårt Land er ute av spillet om Edda Media. Ifølge Dagens Næringsliv skal dette ha skjedd fordi det ble umulig å få låne finansieringen på plass. Dagblad-eier Berner Gruppen har også forsøkt seg sammen med Pareto, men dette forsøket skal ha brutt sammen.

Ifølge kilder i Berner er mediekonsernet fortsatt interessert i Edda Media og har ikke forkastet planene. Journalisten har tidligere fortalt at Pareto-løsningen ikke har vært spesielt aktuell for Berner fordi mediekonsernet er ute etter en strukturell løsning, ikke en finansiell slik Pareto jobbet for.

Et av mange rykter i markedet skal gå på at Hegnar Media kan være aktuell i en konstellasjon sammen med Berner Gruppen. I så fall er ikke finansiering lenger noe problem. Hegnar har tidligere ikke ønsket å kommentere om selskapet hans er blant Edda-beilerne.

Tøffe år

Medieanalytiker Henrik Schultz i Kaupthing tror de neste årene blir tøffe for Mecom. Spesielt på grunn av selskapets store gjeldstyngde som gjør det vanskelig å sikre nyinvesteringer og vedlikeholds-investeringer. I tillegg skal gjelden betjenes og eierne ha utbytte.

– Brenner det under beina på Montgomery nå?

– Ja, det vil jeg si. Det ser skumlere og skumlere ut, sier Schultz.

Han venter en nedgang i annonsemarkedet de neste par årene, noe som vil gjøre situasjonen enda tyngre for Mecom. Spesielt fordi mediekonsernet knapt har andre bein å stå på enn papirmedier – slik Schibsted har gjennom sin nettvirksomhet.

– Det blir vanskelig for et selskap som har kjøpt relativt dyrt å betjene gjelden. Når man i flere land bare er nummer to eller tre, er det vanskelig å spare og gjøre strukturelle endringer.

Til salgs

Siden starten på sommeren har det vært spekulasjoner om Edda Media skal selges. A-pressen la inn et indikativt bud på mediekonsernet, men dette har så langt ikke ført videre. I tillegg har Polaris Media lagt inn bud på Eddas virksomhet i Møre og Romsdal.

Schultz har tidligere foreslått at den danske virksomheten som bør selges, samtidig som den tyske mediegiganten Axel Springer har gjort det klart at selskapet ønsker seg Mecoms kontrollerende post i Polen.

Medieanalytikeren tror at Springer fort kan kjøpe seg opp i Mecom, ikke minst på grunn av den tyske avisoperasjonen med flaggskipet Berliner Zeitung i spissen.

Til en børskurs på 300 millioner kroner kan det være at Springer kjøper seg opp, og eventuelt deler opp selskapet for å kvitte seg med gjeld. For selv om Mecom er priset billig på børs, får en eventuell ny eier 6,5 milliarder kroner i gjeld med på kjøpet, noe som tilsier over 300 millioner kroner i renter alene.

– Er både Edda Media og Mecom i spill nå?

– De er det vel begge to, men det er forskjellige perspektiver på dem. Og det er klart at det i sum blir billigere og billigere å kjøpe Mecom. Men det er ikke så opplagt at Mecom i sum passer like godt inn i en internasjonal mediekonstellasjon som Edda i en norsk konstellasjon.

Schultz viser til at skal Edda selges må en løsning komme snart, fordi det blir færre og færre som kan finansiere et slikt kjøp.

Powered by Labrador CMS