Leder av redaksjonsklubben i Sunnmørsposten, Johan Behrentz. Foto: Martin Huseby Jensen
Leder av redaksjonsklubben i Sunnmørsposten, Johan Behrentz. Foto: Martin Huseby Jensen

Forventninger til Polaris

Både ledelse og ansatte gleder seg over ny eier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ-klubblederne i Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke er svært fornøyd med at bedriftene deres nå er solgt til Polaris.

– Det viktigste er at bedriftene er kjøpt hjem til Norge. Så er jeg også glad for at det er Polaris som overtar oss. Jeg oppfatter konsernet som en langsiktig eier for sine mediebedrifter. Samtidig har vi forventninger til at den nye eieren skal løse oss fra den sterke, økonomiske kneblingen vi har opplevd under Mecom, med nedbemanninger og annet, sier leder av redaksjonsklubben i Sunnmørsposten, Johan Behrentz.

Avventende jubel

Han poengterer at redaksjonsklubben ikke jubler før den ser konkrete tegn på at Polaris vil satse på Sunnmørsposten.

– Vi har forståelse for at vi er inne i en økonomisk nedgangstid, men føler også at vi er blitt tappet for så mye blod at det er på tide med en blodoverføring.

– Har dere noe anslag på hvor mye Mecom har hentet ut fra Sunnmørsposten?

– Det vet jeg ikke, men Mecom har nok tatt med seg det de har hatt mulighet til. Det siste de hentet ut var 17 millioner kroner for en tomt avisen har disponert i nesten 20 år.

Behrentz oppfatter at kontantbeholdningen på 115 millioner i de solgte bedriftene dreier seg om bundne midler i datterbedrifter som mottar pressestøtte. Derfor har ikke Mecom hatt mulighet til å hente ut pengene.

Gamlesjefen hilser

Mecom-sjef David Montgomery sender en siste hilsen til de ansatte i bedriftene han nå selger.

– Vi takker ledelsen og de ansatte i Nordvest-Norge for deres harde arbeid og ønsker dem alt vel i framtiden, sier engelskmannen i en pressemelding.

– Det er jo hyggelig, det. Vi har ganske lenge regnet med at det gikk den veien. Salget er positivt mottatt hos oss, og vi er veldig fornøyd med løsningen, sier leder av redaksjonsklubben i Romsdals Budstikke, Marit Heiene.

Vært forskånet

Hun ser positivt på å forlate Mecom, men understreker at hun ikke har opplevd at hverdagen under de engelske eierne har vært vesensforskjellig fra det den var under Orkla Media.

– Det Mecom har gjort med salg av eiendom og outsourcing av annonseproduksjonen, hadde Orkla allerede bestemt. Vi har også vært ganske lavt bemannet og dermed forskånet for de store kuttene som en del andre Edda-bedrifter har hatt mer av, sier Heiene.

Solgte brannstasjon

– Så Mecom hadde ikke så mye å hente hos Romsdals Budstikke?

– De har jo solgt forskjellige ting vi eide, blant annet en gammel brannstasjon. Vi har ikke hatt noen grusom tid under Mecom, men den voldsomme gjelda deres har skapt usikkerhet. De har ikke hatt mulighet og ressurser til å investere i en ønsket utvikling.

Heiene håper mulighetene blir større under Polaris, som hun oppfatter som en bedre eier.

– Både fordi de er en norsk, langsiktig publisistisk eier og fordi vi er i samme landsdel. De kommer ikke til å bruke oss som et spekulasjonsobjekt. Vi har mange felles utfordringer og forstår hverandre. Konsernsjef Koch ringte i dag tidlig og understreket at Polaris ønsker å utvikle selskapene de nå har kjøpt, forteller Heiene.

Ingen nye planer

Etter salget av de to avisene på Nordvestlandet, har Edda Media sin virksomhet konsentrert på Østlandet. Unntaket er Haugesunds Avis.

– Vi har ingen planer om å selge resten av Edda Media, sier styrelederen i selskapet, Truls Velgaard, til NTB.

Også sjefredaktørene i de to avisene på Nordvestlandet betegner salget som positivt.

– Dette er en veldig gledelig løsning for Sunnmørsposten, som gir oss et veldig godt grunnlag for å utvikle avisen videre, sier redaktør Hanna Relling Berg til NRK Møre og Romsdal.

Budskapet er likelydende fra ansvarlig redaktør Ole Bjørner Loe Welde i Romsdals Budstikke.

– Dette er ei melding som har blitt godt mottatt i mediehuset. Polaris Media er et spennende konsern. De har alle forutsetninger til å bli en god eier for Romsdals Budstikke, sier han til egen avis.

Powered by Labrador CMS