Gir poeng på journalistikken

Ledelsen i Sandefjords Blad rangerer kvantiteten i journalistikken med poeng.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Sandefjords Blad har ledelsen begynt å vurdere journalistene ut fra produktiviteten. Parameteret er poeng i forhold til størrelsen på artiklene. Men på sikt skal også kvaliteten måles, forteller ledelsen.

De ansatte ble informert om opplegget på et møte, men da hadde ledelsen allerede foretatt en større telling.

– Det er riktig at vi teller og vi er i dialog om klubben om dette, men vi har ikke kommet fram til en endelig løsning. Vi vil se på dette i tilknytning til kvalitetsparameterne i journalistikken, men det er klart at det er krevende. Vi synes det er veldig spennende og har veldig lyst til å få dette til, sier redaktør Vibeke Jørgensen.

Kvalitet

Redaktør Jørgensen sier at man har talt saker og forsøkt å gi dem en sum, samtidig som ledelsen prøver å finne ut hva som blir riktig vekting av kvalitetsparametrene. Redaktøren forklarer at dette er en del av et større arbeid om rundt hva journalistikken i Sandefjords Blad skal være, og hva man ønsker med produktet.

Klubbleder Anders Mehlum Hasle forteller at de for en stund tilbake fikk orientering om ledelsens telling. Han forteller at han ikke tror noen journalister som stiller seg bak kriteriet om at innsatsen kan kvantifiseres.

– Som kveldsvakt er det for eksempel ofte lett å score poeng, for da kommer man til ferdige avtaler. For de som jobber med politikk vil det ofte være vanskeligere å score poeng når de må grave frem saken. Det tar lengre tid for dem å få sakene, enn å rive av et referat fra en politisjekk eller enkle klokkeavtaler, sier Hasle.

Overfladisk

Hasle forteller at det ikke premieres etter hvor mye man leverer, men at de hver fredag har en hyggelig seanse hvor en fotograf, journalist eller redigerer får et flakslodd hver om de har løst en sak på en spesiell god måte. Men den nye vurderingen er han ikke imponert over.

– Sakene blir relativt overfladisk vurdert. Det er et problem i Sandefjords Blad at vi har vært veldig lite flinke til kvalitetsvurderinger, men det siste halvåret har vi fått god og målstyrt hjelp av Asgeir Olden fra IJ. Det tror jeg alle journalister har oppfattet som nyttig og konstruktivt.

Klubblederen forteller at det i starten, etter at tellingen ble oppdaget, var mye frustrasjon og til dels ergrelse og sinne over måten ledelsen målte journalistikken, men etter et møte hvor tankene til ledelsen ble presentert har enkelte blitt roligere.

– Men det er mange som ikke forstår hvordan det kan brukes fornuftig. Det gjenstår å se hvordan det skal brukes, for ledelsen kommer ikke til å offentliggjøre tallene og hvem som får full pott. Jeg tror ikke det er mange som forholder seg til dette, for det er nok mange som mener det ikke er et relevant parameter.

Riktig produksjon

Prosjektet handler også om å få til en mer riktig produksjon. Jørgensen forteller at en telling for eksempel kan vise at enkelte får oppslagssakene oftere enn andre, mens andre kanskje får de mindre sakene. Håpet er at man skal oppnå en riktig fordeling i produksjonen.

– Det vi vet er at journalistene er Sandefjords Blad er produktive. Det er ikke bare det vi ønsker å måle. Vi jakter også etter hva som gjør god sak, hva den skal inneholde og hvordan den skal se ut.

Redaktøren forklarer at prosjektet langt fra er ferdig og at de er i dialog med redaksjonsklubben. Det viktigste, mener hun, er å finne ut hva som er god journalistikk og god produksjon. Hun mener det også kan være for høy produksjon for de enkelte. Jørgensen forklarer også at de ikke har landet på endelige tall.

Powered by Labrador CMS